Author Archives: admin

5 Kriteria Untuk Menjadi Pakar Close Sale Terhebat

Saya nak buat pengakuan.

Saya sangat jealous dengan seorang kawan saya ni.

Dia ada super power yang boleh memukau pelanggan untuk menyerahkan duit mereka secara sukarela kepada kawan saya ni setiap hari.Sehingga kini, dia dah dapat buat lebih daripada 300 sales setiap bulan!

Wow, hebat!

Kalau anda jumpa kawan saya ini, anda mungkin tak percaya yang dia ni boleh buat jualan sekacang tu.Ye lah, kalau kami lepak-lepak dengan geng kami, dia ni jenis pendiam. Nak tegur awek pun pun takut!Jadi saya cuba korek rahsia bagaimana dia boleh buat close sales.Mula-mula, dia tak nak share sebab dia belum bersedia nak share tentang rahsia ini kepada orang ramai.Setelah puas saya pujuk, dia pun beritahulah. Saya cakap benda ni adalah sangat penting kerana…

Tanpa Sales, Matilah Bisnes Online Anda

Sebagai peniaga online, objektif utama anda adalah untuk mendapatkan jualan.Tak kiralah seagung mana copywriting anda dan sehebat cara pemasaran online yang anda buat, jika anda tak dapat jualan, maka berkuburlah bisnes anda.Hancur lebur semua impian dan harapan untuk bebas hutang dan bebas kewangan.Tak dapat nak menunaikan janji untuk bawa anak-anak berjalan atau bawa ibu dan ayah untuk mengerjakan umrah.Tapi jangan risau kerana kemahiran close sales sebenarnya boleh dipelajari.Ia boleh diasah sehingga baik jika anda anda 5 kualiti ini:

5 Kriteria Untuk Menjadi Pakar Close Sale Terhebat Dalam Alam Semesta

1. Ada mindset ‘sale or die’

Jangan gatal-gatal tangan untuk mendail nombor telefon pelanggan sebelum anda betul-betul ada 2 benda ni dalam kepala – ‘SALE or DIE’.Maksudnya di sini ialah setkan dalam kepala yang anda hanya nak dapat close sales sahaja. Anggap hidup anda bergantung kepada sales yang anda buat pada hari itu.Bila anda ada mindset ini, anda akan lebih fokus mencapai matlamat anda.Anda tiada pilihan lain melainkan hanya mahu buat jualan sahaja.

2. Bertindak sebagai konsultan, bukan salesman

Kebanyakan peniaga online sering menganggap diri mereka adalah salesman yang menjual sahaja.Kalau anda ada mindset ini, anda akan cepat gagal membuat jualan yang banyak.Bayangkan diri anda adalah seorang pakar atau konsultan yang sering dicari-cari orang. Anda memberikan khidmat rundingan, nasihat dan cadangan kepada prospek yang anda hubungi.Kuasai maklumat, manfaat dan apa-apa yang berkait dengan produk sebelum anda mula mendail nombor telefon prospek.

3. Kuasai “Buyer Motives”

“Pelanggan tak suka dipaksa membeli.”

Itu adalah kata-kata hikmat daripada pakar jualan, Jeffrey Gitomer. Sematkan di dalam kepala anda.Maksudnya anda kena faham bahawa aspek sebenar dalam jualan adalah motif pelanggan untuk membeli.Tak kisah seberapa hebat teknik menjual anda, selagi anda tidak mengetahui motivasi utama pelanggan beli daripada anda, selagi itu anda tidak boleh membuat jualan.

Cara yang mudah ialah tanya pelanggan anda. Hubungi atau Whatsapp 5-6 orang, tanya kenapa mereka beli dan anda akan terkejut dengan jawapan mereka – mereka membeli disebabkan emosi dan justifikasikan jawapan mereka dengan logik.

Gunakan jawapan pelanggan yang sedia ada itu untuk skrip jualan anda pula.

4. Ego mesti lebih tinggi daripada pelanggan

Orang yang ada ego tinggi biasanya tidak disukai oleh orang lain.Tapi tidak bagi konsultan jualan macam anda.

Kenapa?

Jika prospek dah PM anda, dia sebenarnya mahukan seseorang yang pakar untuk membantunya.Prospek dah merelakan dirinya untuk mendengar bait-bait pertuturan dan ‘presentation’ anda.Jika anda jual tudung, anda cakap yang anda membantu prospek untuk mendapatkan tudung yang cantik dengan rekaan yang cantik.

Jika anda jual produk kesihatan, anda cakap yang anda menolong prospek untuk menghilangkan kesengsaraan yang dihadapinya.Jika anda jual servis, anda cakap yang anda pakar untuk menyelesaikan masalah yang menghantui oleh prospek.Jangan khuatir sekiranya prospek menunjukkan egonya yang tinggi. Anda ‘up’kan lagi ego anda.Baru dia hormat anda.

5. Sentiasa teruja dan bersemangat

Pernahkah anda tengok reaksi dan gelagat jurujual jalanan?

Macam mana riak muka dia? Intonasi suaranya? Gaya tangannya?

Saya tak pernah lagi tengok muka salesman yang mencuka dengan suara membosankan buat jualan.Kalau ada pun, dia mesti jurujual yang gagal!Untuk menjadi pakar close sale, anda perlu sentiasa ceria.Naikkan suara anda semasa membuat panggilan telefon prospek.Gunakan smiley masa jawab mesej dalam Whatsapp atau Messenger.Tunjukkan yang anda seorang yang bersemangat untuk menjual.Barulah pelanggan percaya nak membeli daripada anda 🙂

>> Klik Di Sini Untuk Sertai Program & Group Like Method <<<

 

>> Klik Di Sini Untuk Dapatkan Lebih Banyak Tips Percuma <<<

10 Perkara Asas Belajar Bisnes Ebay Untuk Jana Wang Dalam US Dollar Yang Anda Perlu Tahu

Perkara Asas Ebay


Apa yang perlu new seller tahu untuk Belajar Bisnes Ebay?

Saya mendapat banyak soalan terutamanya dari new seller yang masih belum faham macam mana proses jualan boleh terjadi di ebay.ini antara soalan yang sering ditanya :

Bagaimana hendak bermula untuk menjual di ebay?

Berapa modal permulaan untuk berniaga di ebay?

Jika tak mahir berbahasa inggeris boleh ke berniaga di ebay?

dan banyak lagi.

Ok baik. saya harap artikel kali ini membantu para peniaga ebay yang masih baru nak menceburkan diri berbisnes di ebay dapat faham dengan jelas macam mana nak bermula

Perkara Asas Sebelum Berniaga di Ebay

Untuk memulakan bisnes di ebay, anda perlu ada 5 perkara asas seperti di bawah:

1. Laptop

ini perkara paling asas yang perlu ada. cukup dengan laptop yang murah-murah je pun dah boleh, yang penting ada internet browser seperti google chrome dan mozilla firefox

saya lebih galakkan guna mozilla firefox sebabnya ianya lebih stabil. kedua, saya lebih suka guna windows 7 sebabnya ianya stabil dan boleh create banyak userwindows.

tapi takde masalah jika anda guna google chrome dan windows 7 ke atas. yang penting anda ada laptop yg boleh buat kerja untuk berniaga di ebay. windows 8, windows 10 pun masih boleh create multiple user windows untuk siapa yang ada banyak akaun ebay.

untuk anda yang masih baru nak berjinak-jinak, cukup ada 1 akaun ebay dulu. nanti kang pening kepala, steady. jangan gelojoh.hehe

2. Internet

dah ada laptop, mesti kena ada internet, untuk pemain ebay yang menggunakan multiple akaun ebay, saya sarankan untuk menggunakan internet broadband/ hotspot dari hp.

saya tak galakkan untuk guna internet strymix dan unifi / internet public. sebabnya ianya berisiko untuk anda bercampur dengan ip address yang sama pada akaun ebay orang lain.

jika anda yakin memang internet strymix di rumah atau public tu takde orang connect ebay selain diri anda sendiri, ya boleh..dipersilakan.

3. Kad debit/ Kad kredit

Di ebay, perkara ke 3 perlu anda ada ialah kad debit/ kad kredit. Kad debit boleh digunakan apa-apa shj kad asalkan ianya ada logo master/visa.

kad ini penting untuk anda daftar di paypal untuk withdraw duit ke akaun bank anda. dan tujuan ke dua adalah untuk anda bayar seller fees di ebay apabila mendapat jualan di ebay.

4. Simkad

Perkara ke 4 yang wajib anda ada ialah simkad untuk daftar no hp anda di ebay dan paypal. ebay / paypal kadang-kadang akan hantar kod / call untuk pengesahan identiti diri anda. so nak berniaga di ebay untuk new seller wajib ada no hp.

5. Modal Pusingan

Berniaga di ebay, tiada sebarang kos marketing dikeluarkan, ini kerana kita akan menggunakan sepenuhnya trafik sedia ada yang terdapat di website ebay. untuk pengetahuan anda, di ebay trafik sangat-sangat tinggi dan conversion juga sangat tinggi

jika anda mendapat 10 view shj, sudah cukup untuk membuatkan barang anda terjual di ebay. trafik yang ada di ebay kebanyakkannya adalah orang yang memang dah sedia untuk membeli,ia berbeza seperti di facebook, yang memerlukan modal bagi pengiklanan jika ingin mencari trafik.

Modal yang perlu anda ada adalah subjektif. bergantung pada jenis barang yang anda jual, modal utama ialah “knowledge”,

Modal kedua sebagai permulaan cukup dengan modal dalam lingkungan RM50 -RM500. sebab untuk akaun ebay yang masih baru, yang tidak ada sejarah pernah menjual barang lagi, ebay akan hold duit anda yang masuk ke dalam paypal anda.

so anda perlu dulukan duit untuk bayar barang yang anda jual kepada supplier dropship anda.

Pastikan jika anda new player yang bermain multiple akaun, simkad dan kad debit tak boleh berkongsi dengan akaun-akaun ebay anda yang lain

Apa yang perlu di buat selepas dah ada 5 perkara ini?

6. Create akaun gmail

sebelum nak daftar di ebay, anda perlu ada akaun emel yang baru. saya galakkan gunakan gmail sebabnya ianya mudah, selain dari gmail, yahoo pun boleh. takde masalah. yang penting anda gunakan akaun emel yang awam, bukan dari company anda bekerja atau tempat belajar anda.

nanti dah habis belajar atau dah tak kerja ianya susah pada masa akan datang

7. Daftar di www.ebay.com.my

Dah ada emel, anda perlu daftar di ebay.com.my untuk buat akaun menggunakan emel yang baru anda create di step satu. kenapa kena daftar di ebay.com.my?

kalau daftar di ebay.com tak boleh ke?

walaupun anda daftar di ebay.com, jika ip address anda (broadband) yang digunakan adalah server dari Malaysia, anda tetap akan redirect ke ebay malaysia.

nanti dah ada akaun ebay malaysia nak menjual di ebay.com (USA) log in je gunakan ebay ID / emel anda daftar tu di ebay.com.

Boleh rujuk video dibawah cara untuk mendaftar dan asas menjual barang di ebay :

8. Daftar di www.paypal.com/my

ini langkah ke 3 yang perlu anda buat sebelum berniaga di ebay. anda wajib ada akaun paypal untuk membuat transaksi jual dan beli di platform ebay. Anda perlu sign up akaun paypal cukup hanya dengan memilih “Buy with Paypal” untuk ada akaun paypal yang basic.

akaun type ini sudah cukup untuk anda memulakan bisnes ebay dari rumah sahaja.

Anda boleh rujuk 3 video ini cara bagaimana untuk membuka akaun Paypal :

9.Link akaun ebay & Paypal

setelah selesai daftar akaun ebay dan paypal, anda perlu link kan akaun ebay dan paypal anda yang baru create tadi.

baru boleh anda menggunakan akaun ebay anda untuk berniaga dan paypal untuk menerima wang bayaran atas setiap jualan yang berjaya anda buat di ebay.

Rujuk video dibawah cara untuk link akaun ebay & paypal :

10.Verify akaun paypal dan update seller fees (create ebay seller account)

Langkah seterusnya anda perlu verify akaun paypal anda. nak verify paypal akaun ada 2 cara,

1. submit document yang diperlukan ke paypal

2. Tolak RM10 dari akaun bank masuk ke dalam akaun paypal anda

saya sarankan guna cara ke 2 kerana ianya lebih mudah.

So, lepas selesai link dengan kad dan ditolak RM10 rujuk statement bank kad debit/kredit yang anda isikan dan sila dapatkan kod paypal yang diberikan dan isikan pada akaun PayPal anda pada bahagian ‘link and confirm your debit or credit card’. Kemudian Submit.
 

selepas selesai verify paypal, anda perlu create ebay seller account dengan cara pergi ke akaun ebay anda dan update automatic ebay seller fees.

selepas selesai ke dua-dua perkara ini baru anda boleh memulakan bisnes di ebay

Nota :

verify paypal : Cas RM10

update ebay seller fees : Cas RM3

  1. pastikan dah buat activation of international online purchase
  2. Dah Activate overseas purchase

Anda boleh update di atm machine/ online bank in / call customer service bank

ok, ini adalah perkara yang paling asas untuk anda memulakan bisnes di ebay. anda perlu melakukan ke semua perkara di atas. selepas itu, baru anda boleh memulakan bisnes di ebay

banyak lagi yang perlu anda belajar, terutamanya topik :

1. Bagaimana nak cari supplier

2. Bagaimana nak membuat kajian produk

3. Bagaimana nak membuat iklan di ebay secara optimize

4. dan banyak lagi.

Bila waktu yang terbaik untuk anda

memulakan bisnes di ebay?

Waktu terbaik adalah 10 tahun dahulu. tapi mustahil untuk anda undurkan masa

Waktu ke dua terbaik untuk memulakan bisnes di ebay, adalah sekarang!

So 5 tahun, 10 tahun akan datang anda tidak akan menyesal lagi sebab telah memulakan langkah membina bisnes di ebay waktu sekarang!

saya taknak terlalu mengaburi mata anda dengan duit. sebabnya tujuan artikel saya ini adalah untuk berkongsi  ilmu dan memberi kesedaran kepada anda peri pentingnya kita perlu ada bisnes sendiri.

dengan gaji yang tak naik-naik. dengan kos sara hidup yg semakin meningkat setiap bulan, dengan hutang yang tak habis-habis lagi nak bayar, agak mustahil untuk anda dapat selesaikan semua masalah ini dalam masa 2 tahun-5 tahun kecuali anda jadi boss untuk diri anda sendiri, generate sendiri berapa gaji yang anda nak setiap bulan, tentukan sendiri berapa income yang perlu anda dapat tiap-tiap bulan

senang kata anda perlu jadi BOSS!

ini adalah antara akaun ebay yang dah lama saya tinggal tanpa perlu untuk saya monitor setiap hari. ianya memberikan pendapatan yang pasif kat saya setiap bulan. walaupun tak banyak, tapi cukup untuk tampung kehidupan saya sebagai seorang pelajar dan cukuplah untuk buktikan yang apa saya ajar ini adalah real dan proven case study.

bukan saya reka-reka cerita atau omong-omong kosong.

apa yang saya ajarkan di blog ini adalah sepenuhnya proven case study untuk anda pun turut belajar,

jika anda ada modal, kat bisnes mana yang perlu anda laburkan??

jawapannya adalah dekat diri sendiri! iaitu belajar mencari ilmu, dengan ilmu hidup anda akan jadi lebih baik dari semalam. dengan ilmu juga akan meningkatkan kualiti hidup anda, skill anda, dan skill mencari duit anda,

jika saya boleh, anda pun boleh, sesiapa pun boleh. tidak ada apa-apa perbezaan antara kita.

saya cabar diri anda, untuk buktikan tahun 2017 adalah tahun untuk anda memulakan bisnes online ebay anda

Only sky is the limit!

saya harap apa yang saya kongsikan dalam artikel ini akan membuka minda dan memberikan sedikit inspirasi untuk bantu anda tambah pendapatan sampingan.

*Kredit perkongsian : Tuan Zul Ariffin & Video TheHaikal

Jika anda nak belajar bagaimana nak hasilkan duit online secara separuh masa/ sepenuh masa dengan modal yang sangat-sangat rendah. ebay adalah jawapannya!

Jika anda nak belajar ilmu ebay secara proven case study yang lebih lengkap, saya sarankan untuk dapatkan ebook panduan ebay di sini :

Casestudy Bagaimana Pemuda Ini Hasilkan RM 24,571.63 Di Ebay Melalui Kaedah Dropship

Sejujurnya kalau anda player Ebay, anda takkan mungkin dedahkan barang apa yang anda jual. Sebab tu adalah periuk nasi anda. Takut-takut nanti seller lain akan jual dan sailang harga anda.

Tapi saya dah nekad nak dedahkan jugak atas niat biarlah orang pun boleh buat macam ni jugak. Boleh bantu ekonomi diri sendiri dan family.

Ok. sy rasa dah panjang sangat sy membebel. Saya cerita terus hasil dari kajian saya tu.

Ini barangnya. Sushi maker Sushezi Bazooka. Jualan barang ini lah yg telah membantu saya menyelesaikan masalah hutang kad kredit saya, iaitu dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ini seller cina. Dia jual USD4.99

Ini seller Israel. Dia jual USD22

Ini pulak adalah harga supplier dari www.aliexpress.com

Kita kira dulu berapa profit bersih dari seller Israel ni. Profit bersih $14.07

Profit bersih $14.07 x 150 unit = $2100.50 = RM9388.

Ok ni listing saya pulak..

Listing saya mendapat 325 viewed per day. Sebab barang trending.. Saya tunjukkan bukti berapa banyak sold.

Lebih 300 unit sold dan hasil dari jualan ini menyebabkan sy mendapat reward dari ebay reward yang tertinggi iaitu top rated seller + power seller di ebay. Alhamdulillah.

Ini screenshot yang sempat saya rakamkan sebagai casestudy untuk anda. Duit yang saya withdraw dari paypal ke akaun bank.

Ini adalah screenshot duit yang dah clear masuk ke akaun bank..

Hasil profit dari 1 akaun ini ialah RM14,145.75, Belum termasuk sekali dengan hasil dari akaun-akaun Ebay yang lain..

Kalau withdraw ke akaun bank ambil masa 2-5 hari bekerja. Manakala withdraw ke kad instant terus masuk ke akaun bank. Sebab tu anda nampak kat screenshot paypal to ada dalam USD dan RM. Withdraw ke kad ni rugi sikit la kena tolak 5usd setiap kali transaksi tapi anda dapat duit instant.

Ada juga duit dari paypal yang saya tak withdraw tapi saya jual je pada sapa-sapa yang nak.

Ok, so macam mana saya buat?

Caranya mudah sahaja. Nampak macam simple tapi tak simple jugak sebenarnye kalau anda tak faham.

Caranya macam ni.

Langkah #1:

Anda cari produk-produk yang trending di www.reddit.com. Luangkan masa sikit baca apa yang trending dan yang tak trending.

Anda tau apa website ni? Saya pun tak tau. hehe. Yang saya tau website ni macam forum la. Cuma website ni mempunyai trafik yang sangat tinggi di usa.

Dari website ni anda perhatikan topik yg mendapat hits tertinggi dan cubalah luangkan masa sikit baca apa yang tengah di borakkan oleh forumer di sana.

Selain itu juga anda boleh kaji dari facebook tengok apa yang topik tengah trending pulak di USA

Langkah #2:

Setelah anda dah jumpa barang yang hot. Cuba lakukan carian di Ebay pulak. Tengok ada tak produk yang anda kaji tu ada demand yang tinggi di ebay.

Ciri-cirinya:

  1. Barang tu mestilah terjual dengan sangat laju dalam masa 1 jam, dalam masa 24 jam, atau lebih 10 unit terjual sebulan.
  2. Barang tu anda boleh dapat supplier dari aliexpress.com untuk buat dropship.
  3. Barang tu tak vero. Anda boleh jual dalam kuantiti yg banyak.

Langkah #3:

Kalau dah jumpa 3 ciri-ciri kat langkah 2 tu apalagi cepat-cepatlah listing di ebay. Setting harga sama or lebih tinggi. Anda jangan risau, walaupun anda letak harga lebih tinggi, InsyaAllah akan ada buyer yg beli dari anda.

Rezeki Allah ni luas. Ada buyer dia takut nak beli barang yang harga murah sangat.

Ada juga buyer yang lebih suka beli barang murah walaupun kualiti kurang asalkan dia dapat dengan harga murah.

So, dari situasi ini sebagai penjual, insyaAllah barang anda pasti akan terjual.

Ini lah yang sy buat untuk menyelesaikan masalah hutang kad kredit saya.

Jika anda pernah menggunakan Facebook dan Instagram sebagai platform untuk menjual barang, kalau anda tanya saya mana lebih mudah, jawapan saya mestilah Ebay.

Kenapa?

Sebabnya ebay ni anda tak perlu pandai mengayat, tak perlu pandai ayat copywriting yang hebat-hebat, tak perlu buat split test, tak perlu layan whatsaap dan pm yang kadang-kadang orang suka tanya-tanya jer tak beli.

Anda tak perlu buat semua tu. Penat. Serius penat. Saya dah rasa dulu. Sampai bini tegur "Hai bang…layan customer lagi lama dari layan isteri.” hahaha 😀

Ebay ni mudah sangat-sangat. Orang datang Ebay memang dia dah mindset nak beli. Anda cari je barang apa yang dorang ni nak.

Tunjuk jer nak beli ke tak, insyaAllah kalau harga anda tawarkan tu dia setuju, dan item description anda bagi tu buat dia paham, insyaAllah confirm dia bayar kat anda.

Kalau anda rasa artikel yang saya share ni bermanfaat dan anda nak belajar lebih lanjut, baru-baru ni sy dapat PM, whatsapp dan emel yang bertalu-talu untuk saya buatkan panduan macam mana nak buat bisnes di ebay ni.

Apa yang saya share ni cuma 5% sahaja daripada content ebook yg telah sy dokumenkan. Dalam ebook tu saya dah siapkan proses dari A to Z.

Jika anda seorang newbie atau bekas ebayer, ebook ni sesuai untuk anda belajar. Sebabnya ia adalah proven case study dan ianya easy friendly.

Keduanya, saya ajar teknik yang simple tapi powerfull, anda boleh terus praktiskan. Cuma anda perlu sabar sikit. Akaun anda memerlukan tempoh 90 hari untuk kuat.

Semua step apa yang patut anda buat, bagaimana nak bermula dan macam mana cara nak jual saya ada ceritakan secara terperinci dalam ebook ni.

Pelaburan yang anda keluarkan untuk mendapatkan ilmu ini sangat berbaloi. Ilmu yang anda dapat anda boleh pakai sampai bila-bila takkan habis.

Ebook ni dah pun 100% siap.

Jika anda berminat boleh boleh klik dibawah untuk tempah dengan harga istimewa!

(Kisah di atas telah dikongsikan oleh rakan saya, Zul Ariffin Maarof)

7 Jenis Barang Ini Terjual di Ebay Setiap 10 Saat!

Insha Allah saya akan terus berkongsi tentang potensi perniagaan di ebay.saya tahu, ada mata-mata yang kurang senang apabila saya berkongsi bisnes ebay ini terutamanya barang apa yang dijual. di mana saya kongsi secara terbuka. kerana ini akan menambah pesaing di ebay oleh seller yang sama.

tapi prinsip saya mudah. rezeki ni Allah yang bagi, bukan boss yang bagi, bukan kawan anda yang bagi dan bukan makhluk Allah yang bagi.

makhluk Allah itu hanyalah perantara shj untuk menyampaikan rezeki kepada setiap hambaNYA.

sama juga seperti bisnes di ebay. bisnes di ebay ini adalah perantara (platform) sebagai marketplace yang berpotensi untuk mendapatkan rezeki sampingan anda.

ok berbalik pada topik asal,

anda tau apa barang yang laris terjual di ebay dalam masa kurang 10 saat ini?

ni faktanya

  1. Jam tangan terjual di ebay setiap 3 saat
  2. Smartphone terjual di ebay setiap 4 saat
  3. Baseball card terjual di ebay setiap 4 saat
  4. Dress terjual di ebay setiap 6 saat
  5. Kasut wanita terjual di ebay setiap 6 saat
  6. Home decor terjual di ebay setiap 8 saat
  7. necklace terjual di ebay setiap 10 saat

Anda boleh rujuk gambar di bawah :

2

1

Ok mari kita pergi lebih dalam bagaimana nak menjadi salah seorang seller di ebay yang mendapat pendapatan sampingan dari website ebay.

saya sentuh 1 produk sahaja iaitu Jam tangan yang terjual di ebay setiap 3 saat

ni adalah antara jam yang mendapat jualan terbanyak di ebay3

cuba anda kira sikit berapa sale jualan seller ebay ini.

$3.51 x 10273 unit = $36058 = RM159,793.77

Kalau kita ambil 10% sahaja profit dari sales ni dah dapat RM15,979.38. Banyakkan?

cukuplah untuk buat bayar pampers anak sampai dia umur 20 tahun. hehe..

Berdasarkan data jualan di ebay dalam masa 3 bulan sahaja ( 30 okt 2016 – 27 Jan 2017) jumlah jualan jam tangan di website ebay.com adalah sebanyak $18,103,722.11 = RM80,228,019.84

dan jumlah jam yang terjual adalah sebanyak 281,417 unit!

80 JUTA++ RINGGIT MALAYSIA TRANSAKSI JUAL JAM DALAM MASA 3 BULAN SHJ

3.1

banyak tak?

ok mari kita tengok ada tak dalam RM80 juta ++ jualan tu  termasuk ebay seller dari Malaysia..

ada tak seller Malaysia yang menyumbang hasil jualan sebanyak RM80 juta ++ tu.

so cuba tengok gambar kat bawah ni

3.2

hasil dari data yang saya analisis ni terdapat sebanyak 1314 iklan (listing) di ebay.com yang merupakan seller dari Malaysia.

Ramai kan seller Malaysia yang jual jam senyap-senyap tanpa anda sedari?

nak tau lebih detail lagi siapa dia ni?

apa jam yang dia jual?

siapa supplier?

macam mana nak buat?

ok saya ceritakan sikit macam mana prosesnya..

ni haa antaranya..

3.3

seller ni jual jam custom made, atau dalam erti kata lain orang panggil barang Print on demand (POD)

berapa dah dia jual?

$16.14 x 80 unit = $1291.2 = RM5722.05

Seller ni dah dapat sales sebanyak RM5700++ hanya dari jualan jam ni shj

mana supplier?

ni suppliernya

3.4

Harga datang USD8.49.

mari belajar kira anggaran untung bersih hasil jualan jam ni ye

$16.14(sale) + $0 (shipping charge) -$8.49(cost item)-$0(shipping cost) – $1.61(ebay fees)-$0.77(paypal fees) = $5.27

so anggaran untung bersih adalah $5.27 x 80 unit = $421.6 x RM4.4316 =RM1868.35

Anggaran margin adalah 32.65% dari hasil jualan.

anda boleh rujuk website supplier di sini www.artsnow.com

nak subcribe supplier ni ada bayaran bulanan sebanyak USD19.95. dalam RM90 la..

3.5

tapi sangat berbaloi-baloi. bayar bulanan RM90 shj, tapi dapat profit RM1800++ secara part time shj.

ok lah kan?

saya harap, anda semakin terbuka minda untuk cuba luangkan masa untuk belajar membina bisnes di ebay

awal-awal anda niaga di ebay memang takkan dapat untung yang lumayan. perniagaan di ebay bukan macam skim cepat kaya, anda perlu belajar macam mana nak bina Detail Seller Rating (DSR) di ebay dahulu.

setelah anda dah ada sejarah pernah menjual di ebay, barulah ebay akan confident untuk naikkan selling limit account ebay anda, dan paypal dah tak hold duit anda di ebay.

Ada banyak cara nak belajar, anda boleh belajar sendiri dengan cara melalui blog ni shj. dah ada ramai yang berjaya buat sales melalui bacaan di blog ini sahaja. Alhamdulillah. syabas sy ucapkan bagi yang terus ambil tindakan!

boleh baca komen ikhlas sister di bawah ni.

4

setelah anda berjaya menjual di ebay, apa yang anda perlu belajar adalah bagaimana nak mengelakkan akaun dari kena suspend.

orang yg dah pernah niaga di ebay dan dah pernah merasa kena suspend je yang tau macam mana pedihnya nak bangun semula dan nak start build up akaun dari zero..

anda boleh explore sendiri dengan cara bereksperimen sendiri, tapi serius sangat ambil masa

nak lagi cepat, anda cari orang yg dah berpengalaman dengan selok belok bisnes di ebay.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM597

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

7 Jenis Makanan Malaysia Yang Anda Pasti Tak Sangka Boleh Dijual Dan Laku di Ebay!

Saya nak share kali ni barang-barang / makanan yang mungkin anda tak jangka di ebay boleh dijual!

bukan 1 bukan dua.. tapi ada yang sampai dah beratus-ratus unit!

apa barang tu? saya selalu di tanya oleh ramai orang nak jual apa kat ebay ni!

sebenarnya semua barang boleh dijual. yang penting anda take action!

jom tengok antara barang yang mudah untuk anda dapat di kedai-kedai runcit atau disekeliling anda

1. Jajan/ junk food Super Ring

super-ring-wm

nampak tak? dah lebih 15 unit terjual! jual super ring ni jer dah bagi seller ni sales sebanyak 310.5 usd bersamaan dengan RM1387!

Anda pun mesti pernah makan jajan ni kan? saya pun suka jajan ni… tapi jangan luper..mat salleh pun teringin nak makan jajan lejen ni.

so apa lagi? supply la. try jual. kalau ada rezeki anda insha Allah pasti ada pembeli. orang lain boleh jual kenapa tidak anda?

2. Tea Boh Cameron

tehwm

biasa nampak tak teh ni? hehehe…

berapa harga teh ni? tak sampai rm10 kan? tengok dia jual berapa unit dah? 149 unit dah beb!!!

8usd + 10usd = 18 usd x 149 = USD 2682 = RM11,988.54!!!

fuyyooo!! jual teh boh cameron jer dah menyumbang sebanyak RM12K!!

nak dengan taknak jer bro.. air ni silap-silap hari-hari anda minum….

tapi janganlah minum jer. jual lah sekali. at least menyumbang jugak menambah pendapatan ekonomi diri anda waktu tengah gawat ni.

3. Mee Maggi

meggie-wm

haa tengok mee maggi pun boleh jual! harga kapak pulak tuh. kat sini baru RM5 jer.. jual mak aih…USD15.50!

dah 7 unit terjual pulak tu!.  dah menyumbang sebanyak RM485 beb?

4. Gula-gula hacks

hacks

pergh…gula-gula hacks pun boleh jual beb! 5 paket dah terjual. RM2 jer kalau tak silap beli kat sini..

ni jual USD7.50 sepeket. memang pandai betul orang malaysia buat untung… modal RM2 sepeket. Jual 5 paket dah dapat sales RM167!

Siapa kata orang Malaysia tak pandai berniaga?

gula-gula hacks gula-gula biasa tapi yang jual bukan biasa-biasa beb! hahahhahahahahaha

5. Jajan mamee monster

mamee

haa..ni lagi satu. jual jajan lagi. tapi bukan jajan super ring. tapi jajan mamee monster pulak.

saya percaya anda mesti pernah makan or pernah tengok orang makan jajan ni kan?

berapa harganya? saya tak ingat dah lama giler tak makan jajan ni. dulu kecik-kecik makan la.. berapa dah sales dari jualan jajan ni?

USD12.79 x 12 x rm4.47 = RM686 beb!!!

jual jajan jer dah buat sales RM686!

kalau dulu waktu kecik-kecik aku tau jajan ni boleh jual kat ebay dari kecik lagi aku dah kaya.hehehe

6. Rempah Kari

curry

rempah kari pun boleh jual beb!! 58 unit dah sold. fuhhh!!!

2.99+1.99 = $4.99 x 58 x RM4.47 = RM1291!!!

berapa ringgit jer lah rempah kari babas ni

siot. babas betul….

7. Old Town White Coffee Hazelnut

old-town

mak aih…. old town white coffee pun boleh jual beb!!!!!

USD19.88 x 130 unit x RM4.47 =RM11,552.27  woiiii

nampak tak? Malaysia ni sebenarnya kaya dengan sumber makanan yang memang ada jer sambutan di luar negara..

ni baru sikit! saya tak larat nak tunjuk semua. tapi at least lepas ni terbukak lah mata anda untuk belajar menjual di ebay ni.

kenapa?

sebab ebay ni jual guna matawang usd. lepas tu kan. ebay ni tak payah nak pam buat iklan macam fb ads tuh. tak payah nak mengayat suruh orang beli bagai.

kerja anda cuma buat iklan lepas tu tido or jalan-jalan sampailah barang anda orang beli!

dah ada orang beli pergilah post. jangan scam orang pulak…

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM597

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

Bagaimana Buat Jualan 5 Angka di Ebay Tanpa Perlu Menyimpan Simpan Stok Melalui Aliexpress

Dropship dari Aliexpress adalah teknik yang dah ramai ebay seller yang baru atau lama gunakan untuk buat jualan di ebay

Dropship dari Aliexpress walaupun ianya dikata mudah, tapi masih ramai lagi tak nampak peluang ini, so saya terpanggil untuk kongsikan teknik ini untuk membantu usahawan-usahawan kecil SME memulakan perniagaan dengan kos yang minima secara online tanpa menyimpan stok untuk belajar teknik betul dropship dari aliexpress.

Dropship dari Aliexpress, Bagaimana caranya?

Langkah 1 : Perlu daftar akaun secara percuma untuk buat dropship dari Aliexpress

Dropship dari Aliexpress memerlukan anda untuk daftar dulu di www.aliexpress.com dan click join free

Setelah anda mempunyai akaun aliexpress, secara automatik anda boleh membeli barang di aliexpress untuk kegunaan sendiri ataupun untuk anda jual di website ebay dengan kaedah dropship dari Aliexpress

Untuk pengetahuan anda, Aliexpress adalah website third party, bermaksud, di aliexpress terdapat ramai seller-seller yang berdaftar terutamanya seller dari negara china yang mempromosikan barang-barang mereka di aliexpress.

website aliexpress bukanlah dimiliki oleh seorang supplier, tetapi ianya adalah 1 platform untuk memasarkan segala macam produk oleh beribu supplier

kaedah bayaran adalah menggunakan kad kredit ataupun kad debit.

jangan risau aliexpress seller adalah trusted seller, diorang ni semua profesional dan jika barang anda beli tak sampai, mintak je refund semula or open case di aliexpress. Pihak aliexpress akan hold duit seller di aliexpress sehingga anda terima barang yang anda beli untuk diri sendiri ataupun untuk dropship dari aliexpress

setakat ni saya beli untuk kegunaan sendiri dan jual di ebay guna website aliexpress, tak pernah lagi kes seller tak post barang. Kalau waktu christmas barang sampai lambat dan kadang-kadang tak sampai tu pernah la. kalau bulan biasa setakat ni saya tak pernah lagi hadapi masalah seller di aliexpress menipu.

Bagaimana nak daftar sebagai dropshipper dari aliexpress?

Penjual di aliexpress telah sedia maklum, jika anda nak membuat dropship dari aliexpress untuk jual di ebay, caranya mudah sahaja. di ruangan check out setiap barangan yang anda beli, hanya perlu letakkan alamat customer yang anda berjaya jual barang di aliexpress.

tak perlu untuk anda contact seller dan maklumkan kat diorang ni anda nak jadi dropshipper. jalan jer terus, nanti dah beli letak je alamat customer.

Untuk beli kegunaan diri sendiri pula, anda letak alamat diri anda sendiri di aliexpress. semudah ABC. itu sahaja.

ok sekarang ni persoalan seterusnya macam mana nak start jual kat ebay?

Langkah 2 : Cari produk yang berpotensi di ali express untuk anda iklankan di ebay

ok merujuk post saya sebelum ini, jika anda sudah ada akaun ebay dan paypal yang sudah verified, (boleh rujuk di sini  jika masih belum ada akaun lagi) akan muncul di minda anda apa nak jual dekat akaun ebay anda.

betul tak?

kalau anda tak tahu nak jual apa di ebay, pilih sahaja barang-barang yang terdapat di aliexpress yang terlintas di fikiran anda dan dapatkan supplier di aliexpress untuk anda iklankan di ebay

ok sebagai contoh saya bagi casestudy barang ini

Flippin pancake atau bahasa mudahnya alat nak buat lempeng la

so cari barang ini di aliexpress, dah hasil dari carian terdapat sebanyak 297 iklan yang menjual barang ini. Anda hanya perlu pilih mana-mana iklan barang ini yang terdapat di aliexpress untuk dapatkan gambar yang sesuai

tak perlu untuk anda beli dahulu.dapatkan gambar je dulu

contohnya saya memilih supplier ini

harga datang adalah sebanyak USD3.57 dan kos shipping yang dikenakan adalah free shipping. saya memilih supplier ini sebabnya seller ni ada history banyak order yang telah dibuat oleh buyer yang sebelum ini.

biasanya ramai orang order dengan seller ni, dia ada history feedback yang banyak, so dari situ kita dapat baca macam mana kualiti barang dia dari feedback buyer yang lepas

so, lepas dah dapat barang apa yang nak jual maklumat yang perlu anda dapatkan adalah berapa harga dia jual, berapa kos shipping, berapa lama tempoh sampai ke USA, dan gambar-gambar yang menarik untuk anda copy dan upload di akaun ebay anda

so anda perlu kira berapa harga nak jual dengan melihat pesaing-pesaing anda di ebay untuk dapatkan berapa harga yang boleh di jual.

anda perlu kira berapa fees yang akan ditanggung oleh anda setelah barang yang anda iklankan ini terjual di ebay. jangan sampai rugi la. nanti kang tak dapat untung.hehe

ok, paham tak setakat ni?

Langkah 3 : Listing di Akaun ebay secara format Buy it now or Auction

ni saya tunjuk antara seller yang berjaya jual barang ni secara buy it now

Harga datang baru USD3.57 jer

macam mana nak kira untung bersih anda dapat?

boleh gunakan website ni Ebay Profit Calculator

so seller ni punya sale adalah 9.95 x 39 unit = USD388.05 = RM1666++

Profit bersih seller ni dapat ialah 4.8 x 39 unit = USD187.2 =RM804++

Margin profit dia 48% untung atas angin macam tu jer.

takde simpan barang, orang tak tahu pun dia buat bisnes di ebay, dan yang paling best boleh buat benda ni secara part time jer

Langkah 4 : Place order barang yang terjual di aliexpress

setelah barang yang anda iklankan di ebay terjual, terus cepat-cepat buka website aliexpress dan cari semula supplier yang telah anda ambil gambar dari dia untuk place order

Proses order biasanya mengambil masa 1-3 hari, selepas siap order, dapatkan tracking number jika ada dan upload di akaun ebay anda.

itulah yang kebanyakkan seller malaysia buat untuk menjual di ebay

bisnes secara dropship, dengan kos yang paling minima, dan takde mengeluarkan sebarang kos marketing seperti fb ads, instagram ads, penat melayan karenah whatsapp dengan pelanggan, pm pm pm facebook last last krik..krik..krik

kat ebay, customer bayar je terus dan jarang dia tanya bila nak pos barang dan sebagainya.

semuanya ebay dah tolong uruskan.

tugas anda cuma proses order secepat mungkin di aliexpress bila barang terjual kat aliexpress.

Mudah kan?

so saya harap perkongsian yang simple ini membuka minda dan mata anda untuk berikan peluang pada diri anda sendiri untuk mencuba sesuatu yang baru

tak salah pun untuk mencuba. kalau bisnes jenis ini sesuai dengan jiwa anda, cubalah praktiskan apa yang sy dah kongsikan ni, saya tak mintak apaa-apa royalti pun, anda buat anda dapatlah income tambahan,

kalau tak jadi, atleast anda dapat ilmu ni secara percuma dan tahu macam mana orang malaysia yang buat dropship kat ebay ni beroleh keuntungan

kalau dah baca artikel ni jangan lah semua sibuk listing barang ni kat ebay ye. nanti kang masing-masing sibuk buang harga sampai takleh nak jual barang ni..last-last saya jugak yang dipersalahkan sebab pesaing di ebay ni semakin bertambah.

terutamanya “otai-otai ebay” lah yang marah. ape nak takut, setiap manusia ni kan Allah memang dah janji dijamin rezekinya, jangan takut pesaing, ebay tu luas pasarannya, 😉

ada beratus ribu produk di aliexpress. pilih je mana barang nak jual, kalau tak pandai pilih buatlah research sikit study barang-barang yang telah terjual oleh seller-seller ebay

kalau tak tau nak buat research, gali lagi ilmu, belajar belajar dan terus belajar. mana ada benda mudah nak dapat kan.

mesti kena usaha. anda belajar sampai degree, master dan PhD pun bila dah dapat sijil bukan terus bulan-bulan dapat gaji kan,

kena kerja tiap-tiap bulan baru dapat gaji, waktu mula kerja tu pun kena belajar lagi, sebab waktu belajar nak dapatkan sijil tu kebanyakkannya takde praktiskan pun waktu dah bekerja

normal beb. tu lumrah alam. lumrah kehidupan sekarang,

ok lah, setakat tu je perkongsian saya kali ni, kalau anda nak belajar lebih lanjut macam mana nak buat research kat ebay ni, nak listing kat ebay cara betul,ada panduan yang 99% lengkap untuk anda laburkan.

Tuan Zul Ariffin ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM597

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

Rahsia 3 Dropshipper Dari China Yang Sangat Murah Untuk Bisnes Ebay

Sebenarnya ramai yang diam-diam taknak bagitau kat mana supplier dia dapat barang murah-murah.. tak perlu pergi ke china pun.

beli jer online. kalau anda ke china, kos lagi tinggi. sampai sana belum tentu anda boleh jumpa barang yang anda nak cari kalau pergi sendiri pertama kali. sebab terlampau besar market sana

ok? so saya ajar shopping secara online jer. takyah g china. ramai tahu tentang taobao.. tapi tak ramai yang tahu tentang 1688.com.

apa bezanya? taoabao bahasa mandarin. tapi harganya laagi mahal dari di 1688. untuk pengetahuan anda, 1688 dikenali juga sebagai alibaba china. tapi anda boleh beli barang serendah MOQ 1. dan ada juga yang ditetapkan minimum MOQ 3 unit.

anda boleh refer table kat bawah ni untuk lebih mudah faham.

taobao-watermark

ok harap anda faham bezanya. so sekarang sy tunjuk case study beli barang di 1688.com menggunakan agent. ni website dia www.taobaoagent.com.my ( saya tak dapat apa-apa untung, just recommend sebab service dia bagus)

lepas sy dah buat research barang yg berpotensi untuk di jual di ebay. saya pun outsource lah ke website china cari produk. barang ni memang takder dekat aliexpress. so memang sedaplah kalau nak jual kat ebay. kurang persaingan. hehehe

ok anda boleh refer kat bawah harganya

ni harga di taobao.com

taobao-furminator-wm

yang ni pulak harga di 1688.com

1688-wm

2wm

nampak tak bezanya? ada barang kadang-kadang tak boleh jumpa kat taobao dan aliexpress tapi masih boleh kita jumpa kat 1688 dengan harga jauh lebih murah

saya contact agent tu melalui emel jer

kalau tak tau bagi jer link dan gambar dan detail apa barang kita nak kat dia, nanti dia tolong carikan dan confirmkan dengan kita.

lepas barang dah jumpa dan kita dah confirmkan nanti dia bagitau kita semula harga berapa untuk shipping dan pos ke malaysia

3-wm

saya dah confirm order dengan agent ni pada 28 okt 2016. selepas 3 hari, dia bagitau barang dah sampai warehouse dan mintak sy bank in lagi RM14 untuk shipping cost to malaysia

4wm

so total kos se unit adalah RM105.30 + RM14 / 5 pcs = RM23.86 sahaja seunit

murah kan???

disebabkan sy memang nak barang ni. dan sy takde akaun alipay yang dah verify so terpaksa pakai agent untuk tolong belikan barang kat 1688.

pada 3 nov barang selamat sampai di rumah sy.

order bayar ke agent 28 okt 2016 —> barang sampai warehouse 31 okt 2016—> barang sampai malaysia depan pintu rumah 3 nov 2016 ( 7 hari jer)

5wm

5-1wm

dengan kos harga 1 barang RM23.86. MURAHHHHH.

OK so what? jual la bro. tukar jadi duit.

tak caya? hehe.. mai sini wa buktikan.

tengok ni. seller ni seller malaysia. akaun masih baru tahun 2016.

6-wm

dalam masa 3 bulan dia dah berjaya jual sebanyak sales USD2073.20. bersamaan dengan RM9208. Profit bersih anggaran saya kira adalah 55% iaitu RM5064.40

7wm

untung kan? inilah kehidupan realiti seorang pedagang di ebay…

tujuan artikel ni nak membuka mata anda untuk berdagang lah di ebay. tak rugi pun..anda boleh buat sambilan jer. takyah benti kerja dulu.. buat part time jer.

busuk-busuk pun anda simpan duit kat paypal. hujung tahun boleh ada RM10K- RM20K. boleh la bawak anak bini mak ayah pergi bercuti jalan-jalan..

“bini anda pun tanya..abang tiba-tiba ada duit nak bercuti ni duit dari mana bang?

duit ebay…waktu sayang tido.abang tido lewat ngadap laptop.ni lah hasilnya…hehehe”

ok? termotivasi tak nak buat bisnes kat ebay?

dah ada idea tak nak niaga apa?

hopefully saya dah berjaya membuka minda anda untuk memulakan bisnes secara kecil-kecilan dari rumah dengan modal yang minima dan risiko yang rendah. Anda boleh belajar sendiri.. takde masalah. tapi kalau anda perlukan kepantasan dan “proven result” belajarlah dengan orang yang dah pernah melalui jalan yang anda nak lalui..

Best tak perkongsian Tuan Zul Ariffin ni?..Oke..Tuan Zul ada ajarkan teknik buat kajian produk untuk dijual di ebay dalam bentuk video dan ebook.Di bengkel pula,Zul Ariffin akan ajarkan teknik yang lebih powerfull.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM597

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

Bagaimana Membuat Kajian Produk,Cari Pembekal,Buat Iklan & Proses Order di Ebay

Merujuk post sebelum ini 10 perkara asas belajar bisnes ebay, setelah anda mempunyai akaun ebay  dan paypal, anda perlu menguasai 4 ilmu iaitu:

  1. Kaedah membuat Kajian Produk
  2. Mencari Sumber Supplier yg murah
  3. Membuat Iklan di ebay
  4. Proses Order

saya terangkan serba ringkas untuk anda dapat mudah paham prosesnya dengan baik

Langkah 1: Kaedah membuat Kajian Produk

ini adalah persoalan utama yang sering bermain di fikiran new seller.Persoalan barang apa yang nak dijual, adakah ada permintaan dan sebagainya. Cara nak buat research ni kalau anda dah tahu mesti anda terkejut sebab tak sangka sebenarnya banyak benda yang boleh dijual di ebay ni

cara yg paling simple nak buat jualan, ialah anda perhatikan dalam rumah anda, barang apa yang tak dipakai lagi, so kalau ada just ambil gambar dan iklankan di ebay. Kaedah kedua kalau anda masih takde idea nak jual ape, just pergi je kat shopping complex, kedai runcit, jualan gudang yang terdekat dan perhatikan apa barang yang ada dijual kat sana.

jika ada barang yg menarik perhatian, anda cuba buat carian di ebay, ada tak orang jual kat ebay, kalau ada anda boleh beli satu dulu dan try buat iklan kat ebay.

jom kita tengok beberapa contoh :

Tiger balm ni boleh dapat kat kedai-kedai runcit, harga datang baru berapa ringgit je,

kalau anda beli borong, dapat jauh lagi murah

contoh barang ke 2

harga datang sebotol baru RM15 or USD3.52, harga seller ni jual USD12.99. Dah terjual sebanyak 193 unit

193 x 12.99 = USD2507.07 = RM10682.02! banyak tuuu. kan? jual durex play jer

Ok, so dah tau sikit-sikit try lah buat latihan, ni waktu nak raya ni sape yang dah ada isteri tu mesti isteri ajak jalan cari shopping sikit-sikit untuk raya..so sementara anda teman shopping tu buat market survey sikit. tengok apa barang yang anda jumpa tu then bukak hp search kat ebay ada tak jual barang yg anda tengah tengok tu

Kalau ada, simpan data tu, balik rumah buat analisis sikit.

Alright, tu kaedah cuba-cuba..orang panggil kaedah konvensional, kaedah yang terpelajar sikit anda buat analisis gunakan the past historical selling of data dari ebay sama ada secara manual ataupun menggunakan software

Kalau secara manual anda kena scrape data dari ebay then masukkan dalam excel dan analisis berapa harga jualan purata, berapa unit terjual sebulan, berapa ramai competitor dan sebagainya. Anda boleh juga pergi ke website ebay dan lihat apa item yang telah terjual menggunakan advanced search ebay

leceh sikit la kalau buat manual..so jangan buang masa, gunakan segala apa sumber yang dah sedia ada seperti website terapeak.com. Website terapeak ni akan bantu anda buat analisa barang terjual dan bagi anda keputusan patut atau tak patut untuk anda jual barang anda dah jumpa tu

Dalam Panduan ebay intelligence saya ada kongsikan 3 video tutorial macam mana nak buat kajian pasaran menggunakan terapeak ni secara santai tapi menyengat

Langkah 2 : Mencari sumber supplier yang murah

bila dah tau demand, sekarang ni anda cuba cari pula supplier yang termurah di pasaran. jika anda ada modal besar dan yakin barang tu boleh pergi jauh berdasarkan data-data kajian yang anda dah analisa menggunakan terapeak macam yang sy ajar dalam Panduan ebay intelligence tu, so jangan takut-takut untuk start invest sikit duit beli produk dari supplier

mana nak dapat supplier? saya ada kongsikan pada ariktel Artikel part 14, dan Artikel 6 ,anda juga boleh cari supplier dari sumber yang anda tau.

jangan pening-peningkan diri anda, kalau tak jumpa supplier, tengok je kat kedai runcit ada tak jual barang tu, tengok kat mydin, tesco, jusco, watson, guardian atau mana-mana shj yg ada jual barang yg anda nak. kalau jumpa harga memang lagi murah dari anda nampak kat ebay, ada profit, jalan jer. itulah supplier anda, tak semestinya supplier tu mesti kena harga paling rendah seminima yang mungkin, nanti bila dah start jual pelan-pelan cari lagi sumber yang lebih murah.

yang penting anda jual kat ebay ni ada progress. anda belajar something.Tak perlu tunggu sampai dapat harga yang betul-betul murah. kalau tak sy percaya smpai bila-bila anda takkan start-start menjual di ebay

kalau takut nak beli banyak, beli je 1 2 dulu sebagai stok. nanti bila dah dapat rentak dan dah yakin hasil kajian anda tu memang betul ada demand boleh jual kat ebay, baru start pam modal lagi besar untuk tambah stock

ni orang kata cara smart berniaga. modal seminima mungkin dan profit semaksima mungkin. baru namanya anda berniaga dengan kos yg paling minima

Langkah 3 : Membuat Iklan di ebay

so bila anda dah tau ada demand, lepas tu dah ada supplier, dah beli satu dua stock untuk jual, ape lagi, amek gambar lawa-lawa untuk buat iklan kat ebay la.

kalau camera canggih-canggih takde pun takpe. kalau takde lighting box pun takper. takde masalah. jangan bebankan fikiran anda untuk kena ada semua benda dulu sampai lengkap, yang penting progress.

guna jer apa yang anda ada dulu. nanti dah ada sale masuk or dah ada bajet baru start upgrade barang-barang keperluan bisnes anda pelan-pelan.

ok bila dah ada gambar yang memuaskan, buka akaun ebay anda dan buat iklan untuk try jual barang jualan anda tu secara auction atau buy it now. kalau barang tak terjual, takde kerugian apa-apa pun.. kalau terjual anda dapat profit.

ok senang kan?

ebay dah tolong carikan buyer untuk anda.. dah siap iklan tunggu je sampai listing anda tamat. sementara tunggu tu anda boleh fokus buat kerja lain pulak..

Langkah 4 : Proses Order

Congatulation your ebay item sold!

You receive a payment!

itu adalah emel yang pertama anda akan terima apabila anda punya barang berjaya terjual.Kalau barang ni adalah barang yang pertama anda berjaya jual di ebay, ucapkan syabas untuk diri anda!

akhirnya usaha anda telah nampak hasil. jangan fikir dulu berapa profit yang anda dapat, walaupun tak besar pada awalnya, tapi apa yang lebih penting dah dah tau algorithm ebay. Anda dapat paham macam mana nak jual kat ebay ni. Apa yang lebih penting anda dah ada ilmu berniaga di ebay.

Langkah terakhir ialah proses order bila anda dah dapat buyer dari jualan anda di ebay.

peringkat ni anda perlu belajar macam mana nak pos barang anda ke customer, kenalpasti shipping company  mana yang terbaik dan termurah. saya cadangkan anda gunakan pos malaysia flexipax, sebab kosnya sangat murah. dengan harga RM8 + RM4.6(tracking number) anda dah boleh hantar barang sampai ke USA.

dah selesai hantar barang, upload tracking number ke dalam akaun paypal anda dan akaun ebay anda untuk bagi update pada buyer.

mudah kan?

Kesimpulan

So sebagai kesimpulan, apa yang saya nak kongsikan untuk anda jika masih belum pernah buat jualan kat ebay lagi, bermulalah dari sekarang. sebab kos nak buka akaun ebay adalah sangat-sangat rendah tapi customer yang anda bakal dapat adalah seluruh dunia.

tak rugi untuk anda spend masa sikit sehari 2-3 jam untuk belajar proses buat jualan di ebay. apa yang penting adalah dah ada ilmu cepat-cepat take action

lepas baca artikel ni buatlah dulu apa yang anda mampu. yang penting ada progress.

percayalah cakap saya, bisnes di internet ni, bahagian yang paling susah adalah nak dapatkan trafik buyer, ramai newbie yang fail sebab tak pandai tarik trafik untuk buat jualan, tapi di ebay masalah utama yang dihadapi oleh newbie ni ebay dah bantu selesaikan.

Waktu mula-mula anda berniaga memang takkan nampak sangat profitnya.. sebab akaun ebay anda belum cukup matang, akaun ebay anda belum cukup kuat untuk bagi anda duit yang banyak

anda perlu ada mindset yang betul, ni bukan skim cepat kaya, hari ni masuk buat pelaburan, esok lusa dah nak dapat untung.

kalau anda tanam pokok sawit, setahun dua baru dapat raih income nya. modal nak tanam pokok sawit pun berapa kosnya? boleh ke tanam tepi rumah or dalam pasu?

tak boleh kan? at least kena beli tanah seekar dua, lepas tu kena beli benih sawit, kasi baja, upah orang jaga, sampailah pokok tu membesar dan boleh kutip hasil. kos nak beli tanah seekar je dah telan kos RM50 ribu- RM100 ribu

belum lagi kos-kos yang lain..

berbanding dengan bisnes ebay ni, modal anda cuma buka akaun ebay kena cas RM3 untuk update automatic seller fees, dan cas kedua adalah nak verify paypal RM10. total kos adalah RM3 shj.

modal selebihnya adalah modal ilmu dan juga modal nak beli barang untuk jual kat ebay. dalam artikel yang lepas pun saya ada kongsikan macam mana nak mulakan bisnes ebay dengan modal yang sangat-sangat minima.

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM597

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

PS. Jika anda rasa pelaburan ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan yang bakal anda peroleh di Ebay hasil daripada ilmu yang anda peroleh daripada ebook ini. Income anda mungkin akan jadi lebih berlipat-kali ganda daripada nilai pelaburan ini!

Tips Percuma Ebay

Berminat Untuk Dapatkan
Tips Percuma Bagaimana Menjana Pendapatan Melalui Ebay?


Dan Dapatkan Juga Secara Percuma Lebih Daripada 430++ Senarai Pembekal Borong Untuk Bisnes Ebay


Sila daftar Nama & Emel anda di bawah kerana 

kami akan hantar info lanjut ke emel anda :

*Sila refresh browser dan tunggu borang loading jika internet anda perlahan


 

Ketahui 17 Rahsia Supplier Dropship Yang Mampu Menghasilkan Jualan 5 Angka di Ebay

Supllier Rahsia Dropship Ebay

Kali ini saya nak dedahkan mengenai supplier dropship china yang boleh memberikan kepada anda alternatif untuk anda memulakan bisnes di ebay secara dropship.

ke semua supplier ini adalah supplier china yang menggunakan bahasa inggeris. sebenarnya, selain dari aliexpress.com, masih ada banyak lagi website lain yang anda boleh gunakan

mari saya bocorkan kepada anda antara website yang ebay seller gunakan untuk jual barang di ebay.

ada 17 website ke semuanya.

1. Banggood

1

1.1

apa yang bestnya website www.banggood.com ni, warehouse supplier ini ada terdapat di US dan EU market.

so barang yang anda jual tu akan dapat sampai ke customer lebih cepat.

lokasi bisnes ini terletak di Ghuangzhou china, terdapat lebih 70,000 produk untuk anda pilih untuk dijual di market ebay

barangan utama yang dijual adalah barang-barang elektronik, gajet dan pakaian

2. BuyInCoins

2

2.2

website buyincoins adalah website china yang lebih fokus kepada barang-barang elektronik dan pakaian

lokasi bisnes ini terletak di shanghai china, barang-barang yang dijual tidak sebanyak yang terdapat di website banggood. cuma ada 5000 pilihan barang shj. tapi website ni dah boleh bagi anda pilihan yang cukup banyak untuk anda memilih barang yang paling murah

boleh try usha-usha website ni bila anda free

3. ChinaVasion

3

3.3

chinavasion adalah berpangkalan di Hong Kong. fokus jualan website ini adalah barang-barang berasaskan barangan elektronik dan gadjet sahaja. Anda boleh try jual barang-barang elektronik yang terdapat di website ni

jangan risau, mereka faham dengan konsep dropship. seller di chinavasion.com di dah biasa dengan program dropship. barang yang terdapat di website ni ada lebih kurang 2000 jenis barang untuk anda pilih mana yang berkenan.

4. CooliCool

4

4.4

CooliCool.com berpangkalan di Shenzhen China, terdapat 5000 produk yang dijual di coolicool.com. produk utama website ini ialah barang-barang yang bersasaskan barangan elektronik, gajet dan barang-barang sukan

mereka juga ada warehouse di EU market. so kalau nak jual di ebay.com barang boleh sampai lebih cepat dari biasa. takdelah customer tunggu lama sangat.

anda boleh try usha-usha bila free nanti

5.DealeXtreme

5

5.5DaleXtremee adalah website yang ramai orang tak tahu. website ini berpangkalan di Hong Kong, fokus jualan lebih kepada barang-barang gadjet sahaja. terdapat lebih kurang 160,000 produk untuk anda pilih

macam biasa, website ni terima dropshipper yang baru nak memulakan bisnes di ebay.

boleh try usha website ni bila anda free nanti

6. DhGate.com

6

6.6

website dhgate ni mungkin dah ramai yang tahu kewujudannya. ni adalah website kedua yang popular di malaysia selepas website aliexpress. lokasi bisnes ni berpangkalan di Beijing china, terdapat lebih daripada 16 juta produk untuk anda pilih di sini

fuhh banyak kan? macam biasa para dropshipper sangat-sangat dialu-alukan.

try usha bila free nanti

7. DinoDirect

7

7.7

Dinodirect adalah berpangkalan di Hongkong. website ni masih berusia 2 tahun. ditubuhkan pada tahun 2015. masih muda lagi laa berbanding website-website yang lain..

ramai masih tak perasan lagi kehadiran website ni sebagai supplier dropship alternatif untuk ebay seller. tapi jangan pandang rendah pada supplier ni. terdapat lebih dari 130 ribu produk yang disediakan sebagai pilihan untuk di beli

barangan utama yang dijual adalah barangan fashion, barang-barang komputer dan peralatan rumah.

8. Everbuying

8

8.8

Everbuying terletak di shenzhen China, ditubuhkan pada tahun 2007. dah dekat 10 tahun lebih website ini beroperasi. terdapat lebih daripada 15 ribu jenis barang-barang yang berasaskan elektronik, gadjet dan fashion untuk anda pilih untuk dijual di ebay

9. Fasttech

9

9.9

Ditubuhkan pada tahun 2012. website ini fokus pada jualan produk berasaskan elektronik dan barang-barang komputer. terdapat lebih dari 60 ribu produk untuk anda pilih.

terletak di Hongkong Kowloon Bay. website ni tak macam aliepxress. website ni cuma dari seorang seller sahaja( 1 company shj)

10. GearBest

10

10.1

Berpangkalan di Shenzhen china, menjual produk berasaskan barangan eletronik, gajet dan fashion lelaki. terdapat lebih dari 30 ribu produk untuk dipilih.

ditubuhkan agak baru lagi. iaitu pada tahun 2014. bagus untuk gunakan sebagai sumber baru selain dari aliexpress

11. GeekBuying

11

11.1

Berpangkalan di Shenzen juga, ditubuhkan pada tahun 2009. barangan yang dijual lebih kepada barang-barang elektronik dan gajet. terdapat lebih dari 20 ribu jenis produk untuk anda pilih

12. LightinTheBox

12

12.1

Berpangkalan di beijing china, ditubuhkan pada tahun 2007. terdapat lebih daripada 400 ribu jenis produk. barangan yang dijual lebih fokus kepada apparell dan small accessories.

13. Miniinthebox

13

13.1

Berpangkalan di beijing china, lebih kurang macam website light in the box.tua setahun je dari light in the box, fokus barang-barang yang berasaskan elektronik dan gajet. terdapat lebih daripada 350 ribu produk untuk anda pilih

14 SammyDress

14

14.1

Berpangkalan di Shenzhen china, ditubuhkan pada tahun 2011. produk utama yang dijual adalah produk fashion, mainan, produk peralatan rumah dan fashion style. ada lebih daripada 100 ribu jenis produk untuk anda pilih dan jual di ebay

15. SheIn

15

15.5

Berpangkalan di California dimiliki oleh china, website ni special sikit. lokasinya terletak di usa. so kalau anda nak jual pada harga yang lebih mahal sikit pun takda masalah sebab barang yang anda hantar dapat di hantar lebih cepat ke customer.

ditubuhkan pada tahun 2008, fokus pada produk fashion wanita sahaja. ada lebih kurang 10 ribu jenis pilihan untuk anda iklankan di store ebay anda

16. TinyDeal

1616.6

Berpangkalan di Shenzhen china, fokus pada produk berasaskan elektronik dan gajet. ada lebih daripada 50 ribu jenis pilihan untuk anda jual di ebay. ditubuhkan pada tahun 2007.

17 Tmart

17

17.1

Berpangkalan di Hongkong. ditubuhkan pada tahun 2009. produk utama adalah barang-barang elektronik sahaja. terdapat lebih daripada 60 ribu jenis produk untuk anda pilih

Ok saya dah kongsikan 17 jenis website sumber yang anda boleh pilih selain daripada website Aliexpress.com

sekarang ni apa yang anda perlu lakukan adalah buat research. research dan research untuk kenalpasti barang apa yang anda nak jual di ebay.

jangan risau kesemua website ini adalah trusted seller. kalau anda risau dan tak percaya, boleh try order satu barang dulu dan post ke alamat rumah anda

barang-barang yang dijual juga adalah berkualiti dan berpatutan harganya berbanding anda beli di malaysia. supplier dropship china

tugas anda sekarang adalah spend sedikit masa untuk study ke semua website ini dan cari barang yang paling anda berkenan dan ada demand untuk anda iklankan di akaun ebay anda

tak tau nak buat research? belum pandai lagi macam mana nak buat? supplier dropship china

anda boleh belajar sendiri, dan untuk jimat masa, anda boleh hadir ke bengkel ebay Tuan Zul Ariffin

jika budget anda agak terhad, anda boleh dapatkan panduan ebay yang lengkap dari A to Z terus di sini

>>> Panduan Ebay Intelligence <<<

 

Tuan Zul Ariffin ada ajarkan teknik buat kajian produk untuk dijual di ebay dalam bentuk video dan ebook.

Di bengkel pula,Zul Ariffin akan ajarkan teknik yang lebih powerfull dan sumber yang lebih murah dari 17 website di atas.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM597

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

5 Tips Menghilangkan Perasaan Gemuruh Ketika Temuduga

Bagi siapa yang baru tamat belajar, semestinya sekarang adalah fasa anda mencari kerja. Dan tidak lama lagi akan mendapat satu panggilan untuk ke sesi temuduga.

Sesi temuduga memang suatu perkara yang membuatkan anda sedikit gemuruh. Anda perlu tahu bagaimana untuk menghilangkan perasaan gemuruh ketika temuduga.

Anda perlu tahu bagaimana untuk atasi perasaan gemuruh yang datang secara tiba-tiba ini. Selalunya mereka yang tidak mengetahui nak urus perasaan ini akan menyebabkan individu itu hilang rasa semangat dan paling teruk boleh “blank” apabila sesi temuduga berlangsung.

Gemuruh ketika sesi temuduga ini merupakan perkara yang biasa bagi setiap mereka yang melaluinya.

Kerana kita sentiasa memikirkan banyak perkara apa yang akan berlaku ketika temuduga.Terlalu “overthinking” menyebabkan perasaan gemuruh boleh menjadi-jadi.

Ini merupakan 5 Tips Menghilangkan Gemuruh  Ketika Temuduga :

1) Ketahui diri anda dengan jelas

Apa yang dimaksudkan disini adalah, sebelum anda ke sesi temuduga. Pastikan anda ketahui diri anda sebenar-benarnya.

Dari segi motif mengapa anda inginkan kerja disitu, kekuatan anda untuk memastikan anda orang yang paling sesuai pada jawatan yang dipohon dan apa pengalaman dan pengetahuan yang anda untuk menjadi asset yang besar untuk tanggungjawab yang ditawarkan.

Apabila anda jelas mengenai beberapa perkara ini, akan membuatkan anda lebih fokus dan menyerlah ketika ditemuduga.

2) Percaya diri anda sendiri

Apabila anda sudah mengkaji syarikat/industri yang sedang anda lamar itu, ketahui kunci kemahiran atau pengalaman anda yang paling baik untuk memastikan anda adalah orang yang paling sesuai untuk jawatan berkenaan.

Jika anda sudah mengetahuinya, anda boleh bersandarkan kepada kunci kemahiran dan pengalaman berkenaan untuk meyakinkan bakal majikan anda. Kesan daripada menyedari perkara ini akan membuatkan anda bertambah yakin semasa sesi temuduga.

Sekarang tiba masanya anda bertenang dan percaya kepada diri!

3) Cuba lakukan “mock-up interview”

Jika anda merasakan sesi temuduga merupakan satu situasi yang anda tidak selesa mengenainya, pastikan anda cuba lakukannya terlebih dahulu untuk membiasakan perasaan berkenaan.

Adakan sesi “mockup interview” untuk anda merasainya sendiri. Anda boleh lakukanya bersama pensyarah, teman rapat ataupun keluarga anda sendiri.

Pada sesi mockup ini secara tidak langsung anda akan dapat melihat sedikit demi sedikit dimana kelamahan anda untuk anda perbetulkannya. Ianya sangat penting demi persediaan yang rapi.

4) Memahami bahawa ia bukan situasi lulus ataupun gagal

Ya memang tujuan sesi temuduga adalah untuk mendapatkan tawaran kerja yang diberikan. Tapi ini tidak bermakna ia merupakan satu situasi untuk meletakkan anda seorang yang Berjaya atau gagal.

Pengambilan sesuatu kerja ini merupakan satu perkara yang subjektif. Anda tidak mengetahui dengan siapa yang akan anda berjumpa, bagaimana jangkaan di luar kriteria yang bakal majikan anda mahukan, dan anda tidak tahu situasi yang bakal anda hadapi yang boleh menpengaruhi kepada keputusan mereka.

Ini merupakan perkara-perkara yang diluar kawalan anda. Apa yang perlu anda fokus dan tekankan adalah “do your best!”.

Tunjukkan anda seseorang yang benar layak itu mendapat jawatan berkenaan, jika keputusannya tidak menyebelahi anda, ia bukan bermakna anda seorang yang gagal.

Mungkin skill yang anda mahir itu lebih sesuai di tempat lain ataupun sesi temuduga itu boleh menjadi sebagai satu persedian anda pada untuk next interview.

5) Membuat Perbandingan

Apabila anda berada pada sesi temuduga, pastinya akan ada beberapa individu yang lain yang akan bersaing dengan anda.

Teruskan buat hubungan dengan mereka dan jangan sesekali bertanya mengenai pengalaman kerja, pelajaran ataupun perkara yang boleh membuatkan anda “mental down”.

Yang paling penting jangan sesekali meletakkan tekanan kepada diri anda untuk membuat perbandingan di antara anda dan calon yang lain.

Ini kerana masing-masing mempunyai keistimewaan yang berbeza yang tidak boleh untuk dibuat perbandingan. Anda hanya perlu fokus kepada apa yang perlu anda sampaikan sahaja.

Jika anda sudah membuat 5 tips menghilangkan gemuruh ini tetapi masih lagi perasaan berkenaan hadir pada diri anda, ingat kembali fokus-fokus anda kepada 5 perkara yang telah anda buat sebelum ini.

Motif anda hadir ke temuduga, kekuatan yang anda, fahami balik dengan jelas ini bukan satu kelulusan ataupun kegagalan dan sebagainya.

Akhir sekali, selalu melakukan senaman tarik dan hembus nafas untuk menenangkan diri anda.

Dan sudah tiba masanya untuk anda tunjukkan kepada mereka apa yang anda ada.

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Menjadi Diri Sendiri Ketika Sesi Temuduga

Mat Luthfi dan YB Khairy Jamaluddin. Siapa tidak kenal dua ikon belia ini di Malaysia. Walaupun video ini diambil pada tahun 2015.  Tetapi suka saya kongsikannya semula dengan topik yang dibawa oleh Mat Luthfi ini.

Ya, di dalam sesi temuduga, ia sangat penting dalam menjadi diri anda sendiri. Apakah maksud menjadi diri sendiri? Ia jelas maksudnya adalah menjadi diri anda pada tahap sikap anda yang terbaik.

Contohnya dengan menunjukkan sikap bersopan santun dan menunjukkan minat kepada panel temuduga yang anda mahu bekerja di syarikat tersebut dengan semangat yang tinggi.

Ini 5 sebab kenapa menjadi diri anda sendiri amat penting :

1) Panel Temuduga Akan Lebih Menyukai Anda

Kemahiran dan pengalaman memang penting, tetapi mempunyai sesi temuduga dengan suasana yang harmoni dan nyaman juga antara kunci anda dapat “secure” kepada jawatan yang ditawarkan.

Memberikan salam kepada panel dengan senyuman yang ikhlas dan menunjukkan bahasa tubuh yang bersemangat akan menambahkan yakin kepada panel untuk markah pandangan pertama.

Statistik menunjukkan 30 saat pertama seseorang itu melihat anda, mereka akan terus memberikan pandangan personal mereka. Jika yang pertama itu negatif, ia petanda yang tidak baik untuk anda.

2) Tidak Menampakkan Anda Seorang Yang “Over-Prepared”

Ya, memang membuat persediaan yang rapi merupakan kunci utama kepada kejayaan pada sesi temuduga. Tetapi bila masanya anda perlu berhenti?

Apabila anda sudah memahami dengan jelas matlamat temuduga dan yakin anda boleh berkomunikasi dengan baik, berhentilah disitu.

Terlalu bersedia juga tidak bagus, seperti menghafal skrip-skrip jawapan soalan temuduga,  bercakap dengan nada profesional tetapi seperti anda melakonkannya dan lain-lain.

Perkara-perkara seperti ini amat mudah dikesan oleh panel. Mereka mempunyai kemahiran untuk mengesan sama ada anda seorang yang REAL atau FAKE.

3) Anda Akan Melalui Suasana Temuduga Dengan Lebih Baik

Jika anda dapat menjadi diri sendiri, suasana temuduga akan lebih menjadi harmoni. Kerana anda tidak berlakon atau membuat sesuatu perkara yang anda sendiri tidak selesa.

Ini dapat membantu anda dalam sesi mendengar, memberikan respon jawapan kepada “soalan killer” temuduga dan mengelakkan anda daripada perasaan gemuruh yang tinggi.

4) Dapat Mengenal Pasti Kesesuaian Anda Dengan Budaya Syarikat

Mesti anda pernah dengar tragedi seperti ini. Selepas memohon kerja, terpilih ke sesi temuduga seterusnya mendapat jawatan berkenaan tetapi tidak kekal lama dalam syarikat berkenaan. Mungkin 5 bulan, 3 bulan ataupun tidak sampai seminggu!

Mengapa ini terjadi? Disebabkan oleh anda tidak menunjukkan diri dan sikap anda sendiri ketika sesi temuduga. Apabila panel memilih anda, mulalah anda merasakan syarikat berkenaan tidak sesuai dengan cara atau gaya kerja yang anda kehendaki.

Ia lebih baik daripada anda tidak terpilih kerana panel mengetahui anda tidak sesuai dengan budaya mereka daripada anda terpilih tetapi tidak kekal lama dalam syarikat berkenaan.

5) Memudahkan Perjalanan Karier Anda Selepas Itu

Apabila panel temuduga dapat melihat diri sendiri dan bukan dibuat-buat. Ini memudahkan lagi perjalanan karier anda selepas itu.

Kerana setiap mereka yang terpilih, majikan akan meletakkan harapan-harapan mereka kepada pekerja yang baru masuk ke dalam syarikat.

Jika pada sesi temuduga anda cemerlang dan majikan sukakan anda, ini akan memberikan mereka pandangan pertama yang positif pada diri anda.

Kekalkan perasaan itu kepada mereka dengan memberikan performance kerja anda dengan baik selepas menerima jawatan berkenaan.

Ini semua akan diambil kira apabila suatu masa anda akan diberikan kenaikan pangkat. Jagalah hubungan dengan majikan daripada pertama anda bersua muka dengan mereka.

Secara konklusinya, apa yang ingin disampaikan oleh Mat Luthfi di dalam video di atas sangat penting untuk anda mengambilnya sebagai nota tambahan kepada persediaan anda dalam sesi temuduga.

Semoga Berjaya 🙂

7 Strategi Interview Yang Mampu Mengalahkan Pesaing Anda

Percaya ataupun tidak, ramai yang tidak buat 7 perkara ini semasa sesi temuduga. Ketika semua orang melalui jalan lurus anda perlu mengambil inisiatif untuk menongkah arus. Tips interview dibawah akan membantu anda menonjol ketika atau selepas interview!

Lihat 7 perkara ini :

1. Hantar ucapan terima kasih

Jika dapat satu sesi temuduga ada 200 orang calon, bagaimana anda berfikir dengan kreatif untuk menonjolkan diri anda ?

Setelah anda ditemuduga, hantarkan email atau surat yang ringkas tapi padat dengan ucapan terima kasih dan jangan lupa sertakan nama anda, no telefon dan link portfolio online anda di penghujung email tersebut.

Ini akan meningkatkan peluang hiring manager atau bahagian HR mereka untuk mengingati anda, jika mereka mengingati anda peluang untuk diterima pun lebih tinggi!

2. Bina online portfolio  

Bina online portfolio dengan memuat naik hasil hasil kerja anda di internet, jika anda seorang pereka grafik anda boleh menggunakan behance ataupun blog.

Bagaimana jika anda dalam bidang lain ? anda boleh bina blog anda dan kongsikan pengetahuan bidang anda. Tulis tips tips ataupun info info kerjaya/bidang anda, bakal majikan pasti kagum, anda akan kelihatan seperti seorang yang memang tahu tentang bidang yang anda ceburi.

Ini juga akan membina personal branding anda sendiri, adakah usahawan sahaja yang memerlukan personal branding ? sama sekali tidak, key player seperti anda juga harus ada personal branding!

3. Selesaikan masalah syarikat yang menemuduga anda

Ketika sedang ditemuduga, ambil peluang untuk menunjukkan kemahiran yang anda ada. Ambil contoh jika pereka grafik dipanggil untuk temuduga, beliau boleh datang dengan design logo untuk syarikat yang sesuai dengan brand image mereka atau bantu untuk visualkan produk mereka dengan cara yang menarik.

Tak kisah apa bidang yang anda ceburi sekalipun, jika anda memang mempunyai kemahiran yang tinggi anda pasti dapat membuktikan nilai yang anda akan bawa jika syarikat itu memilih anda. Do your homework!

4. Biarkan personaliti anda menonjol

Kekal dengan gaya dan tutur yang professional tapi bagi ruang untuk anda menunjukkan personaliti anda yang sebenar. Jika anda seorang yang kelakar dan ceria, jangan simpan karakter anda itu. Ia juga membantu anda untuk tidak gugup kerana anda menjadi diri anda sendiri!

5. Berikan statistik

Jika anda pernah terlibat dengan aktiviti pemasaran misalnya, nyatakan bagaimana kerja anda menyumbang kepada statistik jualan syarikat. Ambil tahu statistik ini walaupun anda masih bekerja di tempat lain dan tiada perancangan untuk pindah ke syarikat lain.

Statistik ini juga akan mengindikasikan progress anda, sejauh mana kebolehan anda memberi kesan. Secara tidak langsung, anda akan memberi ruang kepada diri anda untukimprove.

6. Rancang penghantaran resume

Kajian mendapati 3 daripada 5 orang yang dipanggil menghantar resume mereka pada hari isnin, ia bukan idea yang baik untuk menghantar pada hari jumaat kerana ia adalah hari untuk menutup urusan mingguan tersebut. Tunggu sehingga awal minggu datang dan hantar!

7. Gunakan Resume yang STAND OUT !

Cari template resume yang terkini, anda harus mula berfikir di luar kotak dari sekarang. Anda tidak boleh expect anda akan menonjol dengan template resume yang ketinggalan zaman dan membosankan. Cetak resume anda pada kertas berkualiti yang nampak ekslusif atau lain dari yang lain, ini akan menambah booster untuk resume anda.

Dan set kan warna resume anda sama dengan warna tema/logo syarikat yang anda inginkan, ini kerana secara psikologi, anda menunjukkan seolah anda adalah salah satu dari tribe mereka. Best kan ?

Selamat mencuba!

5 Soalan Killer Ketika Sesi Temuduga Yang Perlu Anda Tahu

Sebagai seorang calon untuk ke sesi temuduga. Mengenal pasti soalan-soalan temuduga merupakan satu persediaan yang perlu dilakukan. Soalan temuduga ini berbeza-beza mengikut syarikat kerana mereka menguji mengikut keperluan syarikat mereka sendiri.

Tetapi kita boleh simpulkan beberapa soalan yang biasa ditanyakan oleh pasukan HR :

1. Apa yang anda tahu tentang syarikat ini ?

Pengetahuan anda yang luas tentang tugas pekerjaan dan syarikat itu sendiri akan memberi gambaran kepada penemuduga bahawa anda adalah seorang yang mempunyai energy, motivation dan mempunyai minat dalam syarikat mereka.

Jika anda tidak mempunyai pengetahuan tentang latar belakang syarikat, anda akan ketinggalan berbanding calon lain.*Gunakan internet, website syarikat, pandangan rakan rakan, produk.

Lawat website syarikat dan baca liputan media tentang syarikat tersebut dan key executives dan juga berita umum atau isu yang memberikan kesan kepada industri syarikat tersebut.

Tips: Berikan sedikit pujian kepada syarikat, tunjukkan admiration kepada hasil kerja syarikat. Jika setuju dengan pendapat temuduga, senyum dan setuju. Jika tidak, senyum dan anggukkan saja. Kalah disini, menang disana.

2. Kenapa anda mahu meninggalkan pekerjaan lama ?

Jangan risau, penemuduga cuma mahu memahami kronologi dan sebab perpindahan kareer anda. Bila ditanya soalan ini, buat 2 statement ini, pengalaman apa yang telah anda pelajari, kerana ini akan mengindikasikan value yang anda mampu bawa kepada syarikat mereka.

Sebab kenapa anda tinggalkan pekerjaan lama.Anda harus mempunyai sebab yang munasabah. Formula LAMPS ini akan membantu anda merangka sebab yang professional (kerana meninggalkan pekerjaan lama) :

Location
Jarak yang tempat kerja yang tidak strategik.

Advancement
Kareer anda tidak mempunyai ruang untuk grow kerana _____ (nyatakan sebab anda)

Money
Anda dibayar rendah tidak setimpal dengan kemahiran dan sumbangan anda.

Pride/Prestige
Anda mahu menyumbang kemahiran anda kepada syarikat yang lebih baik dari segi work culture, vision dan tugasan

Security
Syarikat tersebut tidak stabil dari segi kewangan

*Jangan mengutuk individu/syarikat tersebut. Kerana ini akan meninggalkan kesan kepada minda penemuduga. Adakah dia akan bercakap perkara yang sama bila meninggalkan syarikat ini?

3. Apakah kekuatan anda yang utama?

Pertama sekali sebutkan tentang, kemahiran teknikal. Kemahiran teknikal adalah kemahiran yang memerlukan ilmu dan teknik yang betul untuk melaksanakan tugas.

Kemudian, sebutkan sikap profesional yang anda miliki dalam menjayakan tugasan anda.Sikap profesional ini adalah seperti, kemahiran komunikasi, multitasking, analytical thinking, critical thinking, kemahiran memimpin.

Yakinkan mereka dengan kemahiran teknikal + sikap profesional yang anda ada, dan bagaimana ia boleh menyumbang kepada syarikat.

4. Apakah kelemahan anda yang utama?

Sebutkan perkara yang anda sedang cuba untuk kuasai. Seperti contoh, saya gugup apabila bercakap di hadapan terutama di hadapan orang yang saya tidak kenal dan saya menyedari kelemahan ini, jadi saya kerap menonton video dan membaca tips tips pengucapan awam untuk memperbaiki aspek ini.

Walaupun anda menyebutkan kelemahan anda, anda juga telah menonjolkan sisi suka memperbaiki diri. Dalam usaha penemuduga mencungkil kelemahan anda, apa yang anda berikan padanya adalah sisi positif.

5. Apa yang anda boleh tawarkan apa yang calon lain tiada?

Kita tak tahu apa kebolehan yang dimiliki calon lain, tapi taktik yang boleh diguna adalah

Apa yang saya boleh tawarkan ______. Anda harus menerangkan bagaimana anda memahami tanggungjawab jawatan tersebut, masalah yang selalu timbul dan bagaimana anda telah bersedia untuk menghadapinya dengan ilmu yang anda ada.

Akhiri jawapan anda dengan menyebut sikap profesional yang anda sumbangkan.

Saya orang yang akan memberikan sepenuh perhatian kepada projek syarikat. Saya mendengar dan melaksanakannya mengikut perbincangan. Saya juga memahami yang kita di dalam perniagaan untuk membuat keuntungan, jadi saya orang yang akan sentiasa mengambil kira kos dan pulangan.

Kesimpulan

Jika anda seorang yang belum mempunyai pengalaman dalam sesi temuduga, anda dinasihatkan untuk membiasakan diri dengan soalan-soalan temuduga sebanyak mungkin supaya apabila anda ditanya, ia bukanlah sesuatu yang sukar untuk anda menjawabnya nanti.

6 Tips Bagaimana Merangka Achievement Anda

Sekarang anda kena tahu bagaimana untuk hias dan padatkan lagi ruangan achievement dengan pencapaian anda. Senaraikan semua pencapaian hebat kerjaya anda ketika anda memegang jawatan sebelum ini. Apa yang telah anda sumbangkan kepada pasukan dalam menaikkan prestasi syarikat ?

Penting untuk anda rangka achievement ini, kerana apabila anda sudah ada rangka ini, ia akan jadi lebih mudah untuk anda letakkan di dalam resume dan yang paling penting, anda sudah siap sedia untuk berkongsi kepada panel ketika sesi temuduga.

Anda boleh sebut tentang bagaimana anda meningkatkan produktiviti syarikat, keuntungan syarikat yang telah pasukan anda sumbangkan, dan masalah yang pasukan anda dapat atasi dengan jayanya.

Penemuduga cenderung untuk bertanyakan soalan tentang :

  1. Perkara yang tidak berjalan dengan lancar (tapi berjaya pada akhirnya)
  2. Perkara yang gagal (apa yang telah anda pelajari daripadanya?)
  3. Keputusan yang berat pernah anda buat
  4. Proses baru yang anda cipta (kerana sistem sedia ada tidak berkesan)
  5. Bagaimana anda menambahbaik perkara yang telah terbukti berkesan
  6. Bagaimana anda membaik pulih perkara yang rosak.

Mempersiapkan diri berdepan soalan killer ini dengan jawapan yang bernas memerlukan sedikit usaha. Tetapi jika anda lebih bersiap sedia menghadapi temuduga lebih cerah peluang anda untuk mendapatkan jawatan yang lebih baik dari pelbagai Syarikat. Ingat, antara nikmat di dunia ini adalah nikmat mempunyai pilihan.

10 Larangan Ketika Sesi Temuduga

Di dalam sesi temuduga, larangan ataupun perkara yang melanggar etika ketika sesi temuduga merupakan satu perkara yang berat.

Jika anda ada melanggar mana-mana 10 etika seperti di bawah ini, keberangkalian anda untuk TIDAK dipilih untuk mengisi jawatan kosong berkenaan sangat tinggi :

10 larangan ketika sesi temuduga :

1. Jawapan secara bersahaja seperti “yela tu, agaknya la kot, a’ah” dan sebagainya.

Jawapan seperti ini merupakan satu jawapan yang menunjukkan anda tidak ada keyakinan diri dan tidak profesional.

2. Bercakap terlalu perlahan atau terlalu kuat.

Nada memainkan peranan yang penting ketika sesi temuduga, nada yang terlalu perlahan membuatkan anda dan panel akan susah untuk berkomunikasi. Jika nada anda terlalu tinggi, ia akan menunjukkan sikap “kesombongan” anda. Gunakan suara nada yang bersederhana sesuai dengan jarak anda dan panel temuduga.

3. Elakan melakukan pergerakan yang terlalu banyak seperti goyang-goyangkan kaki bermain pen ataupun berpeluk tubuh.

Apabila anda melakukan perkara ini, ia sebenarnya menggangu suasana ketika sesi temuduga. Ketidak selesaan ketika sesi temuduga akan membuatkan calon dan panel akan menghadapi masalah komunikasi yang tidak baik.

4. Jangan sesekali kritik bekas majikan atau mana-mana pihak yang lain.

Jangan anda sesekali memberitahu perkara yang negatif mengenai syarikat ataupun majikan lama anda. Jika anda ada menyebut perkara negatif seperti ini, anda merupakan salah seorang yang berisiko kepada syarikat kerana anda berkemungkinan akan merosakkan imej syarikat mereka pada masa hadapan.

5. Jangan mengunyah atau makan makanan semasa temuduga.

Perbuatan ini ringkas menunjukkan anda seorang yang kurang adab ketika berkomunikasi secara profesional. Membuat dua kerja dalam satu masa (mendengar,mengunyah)

6. Jangan menunjukan sikap-sikap amarah anda dalam sesi temuduga jika terdapat suasana yang menyebabkan emosi anda terganggu.

Pasukan HR memang mahir untuk bertanyakan soalan-soalan yang akan menggangu emosi calon, jangan sesekali memberikan respon negatif anda terhadap panel temuduga. Cuba untuk bersikap tenang dan tidak cepat melatah.

7. Jangan bercakap terlalu panjang dan membesar-besarkan diri.

Elakan untuk membesar-besarkan diri kerana ia akan pantulkan persepsi anda seorang yang sombong ataupun berlagak.

8. Masalah peribadi adalah larangan WAJIB ketika sesi temuduga.

Jangan sesekali menceritakan hal peribadi di dalam sesi temuduga, panel tidak mahu mendengar masalah peribadi anda kerana fokusnya hanya untuk menilai skills anda yang dapat membantu syarikat mereka.

9. Jangan melakukan persilihan pendapat yang boleh menyebabkan pertengkaran ketika temuduga.

Jika terdapat persilihan pendapat, jangan sesekali untuk memberi respon bahawa anda tidak bersetuju dengan panel. Jika ada perkara yang anda tidak setuju, diam sahaja dan jangan memberikan respon apa-apa. Kadang kala ia sengaja dilakukan untuk melihat bagaimana anda respon perkara seperti itu.

10. Memotong percakapan panel temuduga, dengar dahulu dan barulah anda bertanya jika diberikan peluang untuk bercakap pula.

Memotong percakapan ketika panel sedang bercakap merupakan satu tanda anda tidak hormat pada mereka. Jika panel sedang bercakap, dengarlah dengan penuh minat dan apabila diberikan masa untuk menjawab, barulah anda menggunakan masa itu untuk bersuara.

Itu antara 10 larangan etika DILARANG untuk anda melakukannya. Amatlah rugi jika anda sudah layak di dalam pencapaian tetapi ditolak kerana tidak mempunyai “attitude”.

Semoga apa yang saya kongsi ini dapat memberikan manfaat kepada anda.

9 Adab Penting Ketika Sesi Temuduga

Adab temuduga merupakan sesuatu yang amat penting ketika sesi temuduga, adab ini boleh merangkumi luas skopnya. Antaranya adalah seperti adab dalam percakapan, perbuatan, berpakaian, bahasa tubuh dan sebagainya.

Terlalu banyak yang perlu dititik beratkan mengenai adab ini, kerana ia merupakan refleksi kepada diri kita sendiri .

Perlu perhatian, panel temuduga adalah orang tidak mengenal anda. Ingat, pertemuan pertama ini perlulah berhati-hati untuk elakan kegagalan dalam sesi temuduga anda.

9 adab-adab  yang perlu dilakukan ketika sesi temuduga :

1. Mendengar dan menjawab soalan dengan betul.

Apabila panel temuduga memberikan pandangan atau apa-apa pandangan, sila dengan dengan baik supaya anda dapat menjawab soalan-soalan mereka dengan jawapan yang betul dan tidak keluar daripada topik yang ditanya. Ramai calon kadang kala tidak faham soalan dan memberikan jawapan yang tidak mahu didengar oleh panel temuduga.

2. Memberi salam atau ucapan selamat kepada panel temuduga.

Memberikan salam merupakan perkara asas sebelum memulakan sesi temuduga, Ia juga merupakan doa pertama antara anda dan panel temeduga. Tanpa anda sedar, memberikan salam sambil memberikan senyuman dapat mewujudkan suasana dan aura yang positif.

3. Tunjukan keyakinan di dalam setiap jawapan.

Keyakinan dalam jawapan anda membuatkan panel akan lebih mempercayai anda. Jika anda gugup ataupun tidak yakin dalam memberikan jawapan. Ia akan menunjukkan seolah-olah anda cuba untuk berkata sesuatu yang tidak benar . Ini akan membawa kesan buruk kepada suasana ketika temuduga.

4. Tenang dan tidak gementar.

Ambil nafas dan lepaskan. Amalkan aktiviti ini jika anda berasa gementar ataupun tidak selesa. Anda kena pastikan bahawa anda dalam keadaan yang tenang sepanjang sesi temuduga. Ketanangan akan membuatkan anda dan panel dalam keadaan selesa dan mudah untuk berkomunikasi.

5. Dengar dengan penuh minat dengan keadaan postur badan yang betul.

Hanya dengan postur badan dapat memberikan impression sama ada anda benar berminat untuk mendengar ataupun tidak. Postur badan yang baik memberikan impak yang besar kepada panel. Apabila anda memberikan reaksi yang baik, panel akan beri anda perhatian 100% ketika sesi temuduga berkenaan.


Adab Ketika Sesi Akhir Temuduga :

6. Berilah ucapan terima kasih dan senyuman yang ikhlas.

Ramai yang rasa perkara ini tidak membantu tetapi hakikatnya, ia memberikan kesan yang baik kepada panel. Ia adalah sebuah mesej bahawa anda menghargai masa mereka untuk mengadakan sesi temuduga bersama anda.

7. Pastikan diakhiri oleh panel temduga, bukan anda.

Jangan sesekali anda cuba untuk mengawal situasi temuduga berkenaan dengan mengakhiri sesi temuduga berkenaan. Biarkan panel yang menyudahi sesi berkenaan. Tugas anda hanya berikan komitmen sepanjang sesi temuduga dijalankan.

8. Keluar dengan keadaan yang sopan dan tidak tergopoh-gapah.

Jangan menunjukan sikap tergesa-gesa anda ketika tamatnya sesi temuduga. Kadang kala calon bersikap begini kerana terlalu gementar, ia memberikan refleksi kepada diri anda yang kurang keyakinan ataupun sikap “tidak berminat” melalui sesi temduga.

9. Berjabat tangan.

Berjabat tangan dengan gengaman yang baik merupakan satu tanda hormat daripada anda. Ia juga merupakan simbol tanda kemesraan, perkenalan dan persahabatan. Berajabat tangan memainkan peranan yang penting  kerana tanpa anda sedar, ia adalah perlakuan yang dapat mengeratkan lagi hubungan antara dua pihak.

Pastikan anda menjaga adab-adab ketika sesi temuduga ini, jangan anda terkejut, walaupun seseorang itu mempunyai qualification yang tepat untuk job position tersebut tetapi tidak mempunyai sikap yang baik. Ia kemungkinan yang besar untuk anda TIDAK terpilih untuk mengisi kekosongan jawatan berkenaan.

5 Tips Membina Stand Out Resume

Resume adalah alat yang akan membantu anda mendapatkan tempat ke sesi interview. Pasukan HR menerima berpuluh puluh dan kadang kala beratus ratus resume untuk satu jawatan kosong yang ditawarkan. Apa yang membuatkan resume anda kelihatan “Stand out” diantara pesaing anda ?

Pastikan resume anda mengikut 5 peraturan ini :

1. Resume anda WAJIB ada Job Title

Letakkan Job Title yang anda mohon di bahagian atas Resume, sama dengan aras mata manusia. Ini akan membantu dalam visibility apabila pasukan HR sedang meneliti resume yang banyak.

2. Pastikan ada ruangan Performance Profile/Career Summary

Dibawah Job Title, tuliskan ringkasan tentang perjalanan kareer atau ringkasan tentang kejayaan anda, sesuaikan dengan demand kerja yang dipohon.

Tuliskan career summary ini sebolehnya tidak lebih dari 5 baris, dan dinasihatkan untuk tambahkan bullet point dibawah perenggan (5 baris) tadi. Tujuannya adalah untuk highlightkan kebolehan dan apa yang anda tawarkan untuk jawatan yang anda pohon.

3. Ruangan Core Competencies

Ruangan ini adalah untuk highlightkan kebolehan teknikal anda yang utama, jika anda memerlukan lebih dari 5 baris (menyukarkan pasukan HR untuk membaca) untuk menyatakan kebolehan teknikal anda. Tuliskan keyword/term kebolehan anda dalam bentuk bullet point.

4. Jangan letakkan demand gaji

Jangan sebutkan gaji yang anda inginkan di dalam resume. Jika informasi gaji diperlukan oleh syarikat yang anda pohon, letakkannya pada cover letter dan JANGAN letakkan gaji yang spesifik, berikan range pada informasi gaji.

5. Fokuskan resume anda

Resume yang bagus adalah resume yang tidak melebihi 2 halaman, lebih bagus jika anda boleh ringkaskan kepada 1 halaman (tapi masih memberikan info yang mencukupi). Disini, penyusunan maklumat adalah penting bagi memudahkan pasukan HR membaca dengan mudah.

Jika halaman pertama anda fokus dan mengandungi perkara seperti Job title, performance profile, core competencies dan achievement anda akan berjaya mendapatkan perhatian pembaca. Jika halaman pertama anda melakukannya dengan betul, pembaca akan membaca keseluruhan resume anda dengan teliti.

Hampir Gila Setelah Ditipu RM470,000.Bagaimana Lelaki Ini Bangkit Semula Dengan Berkongsi Kepakarannya

Apakah situasi paling teruk dalam kewangan atau bisnes anda ? Bisnes lingkup ? Hutang keliling pinggang ? Ditipu rakan bisnes? Sampai satu tahap mungkin ramai dah berputus asa jika mengalami situasi diatas.Hanya yang pernah lalui sahaja akan mengerti akan situasi getir tersebut.Kita biasa mendengar dan baca kisah kejatuhan seseorang kan?Tapi jarang sekali kita tahu apakah strategi atau rahsia seseorang itu berjaya bangkit semula.

Di sini dikongsikan kisah Khairi Ariff,seorang bekas pekerja Mindvalley yang pernah melalui saat paling teruk dalam hidupnya.Dari seorang yang berjaya dan bekerjaya dalam sebuah syarikat antarabangsa yang terkenal dan pakar dalam bidang pemasaran paid traffic,membangunkan bisnes kosmetik bersama rakan,kemudian ditipu hampir setengah juta dan bagaimana beliau bangkit semula dengan berkongsi kepakaran yang ada pada dirinya.
Continue reading Hampir Gila Setelah Ditipu RM470,000.Bagaimana Lelaki Ini Bangkit Semula Dengan Berkongsi Kepakarannya

Bagaimana Penjual Ini Jana Sales RM14,191.47 Hanya Dengan Menjual Tudung Di Ebay

Anda mungkin selalu pikir ape nak jual kat ebay ni. barang apelah nak jual ni…

sebenarnya tak kira apa barang pun yang anda letak kat ebay ni, insha Allah akan ada yang membeli. sebab apa?

sebabnya ebay memang tempat membeli belah di luar negara. diorang memang telah terdidik untuk membeli secara online sahaja. jom tengok sales sorang seller ni dari Malaysia. akaun create masih sangat-sangat baru.. tak sampai 10 bulan lagi pun. tapi dah berjaya buat sales 5 angka 100% hanya dari ebay.

dia jual tudung jer..hari-hari dia jual tudung.

walaupun sales dia tak banyak. tapi konsisten..setiap bulan walaupun sikit tetap ada sales.

itu lebih baik dari orang yang langsung tak buat sale kat ebay… zero sales.langsung takde masuk duit dalam USD. So anda pilih mana? langsung takde sale ataupun at least ada sales walaupun sikit..lagipun bukan anda yang kena jual pun..ebay yang tolong jualkan untuk anda.

Tugas anda cuma bila dapat duit tu cepat-cepatlah poskan barang ke customer. mudah kan? hihi

cuba tengok sales dia ni setiap bulan..dalam usd ni tau. sila kira darab dengan 4.42

 USDunit sold
April362
may199.9911
June39322
July613
August358.6519
September710.6938
Okt834.8445
Nov616.5733

ni akaun dia.

1wm

nampak tak? daftar pada 6 april 2016. baru 8 bulan lebih.. tak sampai setahun pun lagi. ni bukan cakap kosong tau. sy tunjuk bukti. 😉

dia jual apa ni?

dia jual tudung..brand aida naim. dalam masa 8 bulan lebih je ( saya tak kira bulan dec) dah terjual 173 helai!

bulan pertama memang lah. baru nak belajar… 2 helai jer. dapatlah 36usd. tak banyak..anda mungkin tak heran…

but this is the real business. build up the ebay account slowly.

percayalah…

bisnes yang cepat naik biasanya cepat jer jatuh. tudung ni memang takde isu copyright di ebay. so ebay gerenti 99% takkan suspend akaun anda. 😉

ok, sy dah janji nak dedahkan supplier kan? sy tepati janji sy. bukan janji dicapati ok? hee

sesi pembelajaran kita kali ni secara real case study. jom kita tengok sales seller ni untuk bulan sept to nov (88 days)

kita tengok top 3 sahaja.

4wm

  1. instant shawl calista : 14 sold, sales USD254.53 @ RM1126.03
  2. instant shawl seroja : 10 sold, sales USD190.43 @ RM842.45
  3. instant shawl lestari : 9 sold, sales USD 165.55 @ RM732.38

total sales adalah USD610.51 equivalent to RM2700.86.

ni adalah penyumbang utama kepada jualan produk seller ni… ini lah dinamakan research. kalau research anda bagus..research anda strong. anda tak perlu jual barang yang sembarangan jer..anda listing barang yg memang ada track rekod sales yang bagus shj.

kalau anda follow past sales history dan dapat faham dari data sales tu..insha Allah 95% sy gerenti anda punya barang pun akan terjual. so takyah lah nak listing pakai sembarangan jer. dah tak terjual nanti kecewa..

belajarlah dulu buat research macam mana. cari apa demand buyer. barulah anda supply… bukan cari supplier kemudian try jual… ni bukan try and error bang.  kita nak buat sales yg try tapi kurang error. cuma 5 significant error jer kita nak. ( masuk topik matematik pulak ;P)

ok ni adalah listing live seller ni. dah 22 sold bukan 14 sold lagi. 😉

2wm

waktu anda baca artikel ni seller ni tengah makan tengah jalan-jalan dengan anak bini..tapi bisnes dia still berjalan dan menghasilkan USD. 😉

ok kita tengok supplier. mana supplier mana? tak cerita-cerita pun…penat baca ko membebel. 😛

sabar… ni ha suppliernya

3wm

nampak tak.sama kan? mungkin anda ada supplier yang lebih baik.. dan dapat harga yg lebih murah. ni case study sahaja. blog jual tudung tu pun bukan sy punya

(https://shoppingmurah86.blogspot.my/p/koleksi-khas-aida-naim.html)

saya tunjukkan jer.. untuk anda belajar.. bagi mata dan minda anda terbukak sikit..bagi anda nampak peluang ni

ok kita kira kos berapa ye

kos sehelai paling murah RM32 = USD 7.2

Shipping : rm8 = usd1.8 ( guna flexipax)

jual : RM80.25 = usd18.14

ebay fees : $1.81

paypal fees : $0.83

net profit seunit : $18.14-$7.2-$1.8 -$1.81-$0.83 = $6.47 @ RM28.62

seller ni dah berjaya jual 22 helai kalau ikut rekod yang terkini. so RM28.62 X 22 helai = RM629.64. ni baru 1 jenis tudung je!!!

dah lah takyah nak belajar menjual. listing @ buat iklan jer kat ebay lepas tu tinggal jer…

ebay yang tolong carikan buyer. dah dapat sales, tinggal pos jer. kerja mudah.

ebay untuk orang yang tak tau nak buat sales..

dan juga untuk orang yang baru mula-mula nak menjinakkan diri berniaga di ebay..

bestkan??

ok. saya dah dedahkan bogel habis… niche saya tunjuk, supplier saya kongsikan. cara nak buat research pun saya bagitau..

tapi saya harap anda janganlah sailang harga seller ni. tujuan saya share ni untuk anda belajar. jangan pulak anda tiru sebijik sebijik macam ni..lepas tu anda nak buat sales anda buang harga… taknaklah macam tu.

jangan risau. market ni luas bang. anda letak harga lagi tinggi pun orang akan beli. kalau dah rezeki tu memang anda punya. insha Allah anda akan dapat sale juga.. belajarlah menjual dengan adab dan etika….

Allah dah janji pun dalam firmannya

“…… dan tidak satu pun makhluk bergerak di bumi melainkan dijamin Allah rezekinya”

(Surah Hud, ayat 6).

“Siapakah yang dapat memberi kamu rezeki jika Allah menahan rezeki”

(Surah Al-Mulk, ayat 21).

sy share kat anda ni pun alhamdulillah.. sales kat ebay sy masih ada lagi hari-hari. saya masih boleh lagi makan nasi baryani kambing hari-hari.. ( sebab sy jual beriani :p)

ok?

so copy case study ni dan jual lah tudung jenis lain pulak…tudung neelofa ke, tudung radiusite ke..tudung fareeda ker..kan ada banyak tudung tuh. tudung zul ariffin jer belum ada lagi. nanti ada masa sy buat brand sy. anda jualkan kat ebay ye? kahkah

selain tu..sy nak bagi tips juga.. setiap hari anda bacalah yassin, waqiah dan surah mulk.

sy dah amalkan setiap hari..Alhamdulillah. Allah bagi rezeki yang tanpa henti kat sy..kadang satu hari saya terlampau sibuk sepanjang masa atas jalan jer..sy jeling-jeling baca guna hp waktu drive bawak pelan-pelan..

sy percaya yassin ni mempermudahkan urusan harian kita setiap hari, waqiah pulak Allah dah janji kau takkan miskin selagi kau amalkan membacanya..dan al mulk pulak katakanlah tengah sibuk urusan dunia setiap hari tiba-tiba mati.. so al  mulk ni lah yang akan temankan anda dalam kubur nanti..anak bini mak ayah kawan-kawan memang confirm teman sampai tepi kubur je 🙁

ok, setakat tu jelah perkongsian kita kali ni. sorry termasuk topik agama dakwah anda sekali.

sy mengajak ke arah perkara kebaikan..mudah-mudahan anda praktiskan anda dapat pahala sy pun dapat pahalanya..aminn

+++++++++++++++++++++++

Jika anda seorang newbie or bekas ebayer, saya ada sediakan sebuah panduan berbentuk ebook. Panduan ni sesuai untuk anda belajar..sebabnya ianya adalah proven case study dan ianya easy friendly,

keduanya, sya ajar teknik yang simple tapi powerfull, anda boleh terus praktiskan. cuma anda perlu sabar sikit..akaun anda memerlukan tempoh 90 hari untuk kuat..

semua step apa yang patut anda buat, bagaimana nak bermula dan macam mana cara nak jual sy ada ceritakan secara terperinci dalam ebook ni

pelaburan yang anda keluarkan untuk mendapatkan ilmu ini sangat berbaloi. ilmu yang anda dapat anda boleh pakai sampai bila-bila takkan habis.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

Ada 3 pakej yang anda boleh pilih:

1. RM97

  • eBook Panduan ebay intelligence sahaja

2. RM197 (Recommended!)

  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB

3. RM597

  • Bengkel Ebay Intelligence 2017 di Johor dan Selangor
  • eBook Panduan ebay intelligence
  • Adobe Photoshop Portable
  • Document Template Follow up customer
  • Tools kit ebay
  • Document template avatar multiple account
  • 400 niche berpotensi di ebay
  • Template keyword ebay feedback (Microsoft word)
  • Ultimate guide for dropshipping
  • 50 ways to make your first sale
  • group support di FB